Представники Кабміну порушили меморандум з місцевими громадами. “Нафтогаз” вимагає авансові платежі за борги, створені урядом, а люди залишились без гарячої води, – пишуть «Тернополяни».

Неодноразово міські голови обласних центрів застерігали уряд щодо невиконання меморандуму з боку центральної влади. Заручниками вчергове, як і завжди, виявилися жителі міст. Знову відключені котельні. Дійшло до кричущих фактів відключення від гарячої води пологового будинку в Луцьку.

Головне

“Нафтогаз” на 30 % підняв ціну на газ для підприємств теплокомуненерго і вимагає  сплатити гроші наперед. Місцеві тепловики не мають цих коштів, оскільки змушені були останні два роки покривати різницю між ринковою ціною газу і тією, яка закладена у тарифі на підігрів гарячої води. Уряд мав півроку часу, щоб компенсувати місцевим бюджетам втрати, однак не вжив жодних заходів. Більшість обласних центрів України залишилися без гарячої води.

Що сталося?

Уряд припинив регулювання цін на газ для теплокомунальних підприємств. “Нафтогаз” з 20 травня підняв ціну на газ комунальникам на третину. Теоретично, комунальники могли б змінити постачальника, але не можуть цього зробити через борги перед газовим оператором, які складають на сьогодні близько 30 млрд гривень. Підприємства з боргами не можуть змінити постачальника на дешевшого.

Борг комунальників перед “Нафтогазом” почав формуватися два роки тому. Тоді уряд почав суттєво підвищувати тарифи на газ, але забороняв підвищувати тарифи на тепло і гарячу воду для кінцевого споживача. Різницю покривали за рахунок місцевих громад.

У лютому 2021 року уряд зобов’язався знайти механізми компенсації місцевим теплокомуненерго. Фактично зобов’язався знайти спосіб покрити різницю між ринковою ціною газу і тією, яка закладена у тарифі на тепло для населення. Про це йдеться у меморандумі, який уклали уряд та Асоціація міст України.

Урядовці не вжили заходів для вирішення проблеми. Натомість, газовий монополіст скористався ситуацією і підвищив ціну на газ комунальників. Міста змушені відключати гаряче водопостачання, щоб хоч якось зберегти інфраструктуру.

Якою є позиція Тернополя?

КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» оновило графік зупинок котелень та паливних. Підприємство «Тернопільміськтеплокомуненерго» швидше розпочало ремонтні роботи на котельнях, щоб у разі позитивного вирішення питання на рівні держави, у раніші терміни відновити гаряче водопостачання.

Міський голова Тернополя Сергій Надал переконаний — гаряча вода має бути доступною. Держава повинна нести відповідальність за добробут своїх громадян.

«Більше року ми знижували тариф на гарячу воду і тепло, попри зростання ціни газу. Уряд мав знайти компенсаційний механізм. Ці умови викладені у меморандумі з урядом. Держава приймаючи рішення про запровадження “ринку” мала б компенсувати громадам різницю між ринковою ціною газу і тією, яка є у тарифі, або ж передати громадам додаткові джерела надходжень, щоб ми могли самостійно платити за подорожчання газу. Натомість маємо ситуацію, коли прив’язані до “Нафтогазу” через законодавчі колізії. Уряд не виконує своїх зобов’язань, а люди – без гарячої води», – зазначив Сергій Надал.

Що кажуть експерти?

Експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук переконаний, саме уряд відповідальний за ситуацію, що склалася, оскільки не усунув законодавчі колізії, які б дозволили теплокомуненерго ефективно працювати.

Теплокомуненерго отримають можливість купувати в інших постачальників газу, але є колізія законодавства. Всі повинні все одно купувати в «Нафтогазу», оскільки всі теплокомуненерго є боржниками. Загалом борги складають 67 мільярдів гривень, з них 30 мільярдів — це різниця в тарифах, коли Теплокомуненерго продавали тепло дешевше для населення. Так сформувалась різниця між ринковою ціною та тарифами, і доплачувати повинні були органи місцевої влади, тому що центральний бюджет відмовився це робити», – зазначив Ковальчук.

Експерт також висловив думку, що держава повернеться до питання восени, коли воно буде актуальнішим для населення.

Нагадаємо

Згідно висновків експертів, вартість газу українського видобутку щонайменше у два рази нижча за ту, за якою його пропонують купувати зараз комунальникам.

Кабмін скасував обмеження ціни на газ для у травні населення мотивуючи таке рішення «вимогами МВФ».

Також у Кабінеті міністрів заявили про наміри на 2 млрд гривень зменшити виділення коштів на субсидії для населення для покриття витрат на житлово-комунальні послуги.

Від admin2