З нагоди відзначення та 76-тої річниці Перемоги над нацизмом у Другій Світовій війні у Старому парку у Тернополі відбувся мітинг-реквієм. На це урочисте, особливе, пам’ятне та надзвичайно хвилююче зібрання до скульптурної композиції «Материнський поклик» прийшло багато тернополян – священнослужителі, представники влади, ветерани і політики, представники громадських організацій, військовослужбовці, рятувальники, нацгвардійці, курсанти ДНЗ «Тернопільський професійний коледж з посиленою військовою та фізичною підготовкою».

Захід розпочався зі панахиди, яку преосвященні владики та всечесні отці відправили у пам’ять за загиблими у Другій Світовій війні та тими, хто віддав своє життя на Сході України. А після цього присутні хвилиною мовчання усіх, кого забрала Друга світова…

«Сьогодні ми вшановуємо подвиг людей, завдяки яким вдалося побороти нацизм. Ця перемога здобута великою ціною. Ціною мільйонних жертв, скалічених і понівечених доль. І цей мак є нагадуванням пролитої крові. Тому ми не повинні забувати наших дідів, прадідів, які не боялися стати на захист своєї свободи», – сказав заступник голови Тернопільської облдержадміністрації Віктор Устенко.

Про такі важливі і вічні поняття, як «пам’ять», «війна», «примирення», говорив у своєму виступі і секретар Тернопільської міської ради Ігор Гірчак. «Ще донедавна поняття «війна» ми сприймали виключно зі спогадів наших дідусів та бабусь, з кінофільмів. Зараз практично кожна українська родина відчула на собі, що таке війна і знайома із поняттям… «Пам’ять», – як говорив класик, нація, яка хоче дивиться в майбутнє, має пам’ятати про своє минуле. Відтак ми маємо пам’ятати про тих, хто боровся за свободу і незалежність України, – як тих, хто поклав своє життя за Україну під час Другої Світової війни, так і за тих героїв, які зараз віддають найцінніше – своє життя у боротьбі за нашу незалежність… «Примирення», – ще донедавна у нас були різні думки щодо подій, які відбувались в роки Другої Світової війни, а зараз можна сказати, що Україна  робить все можливе, щоб примирити в цьому українців в різних куточках нашої держави. Україна єднає українців, задля майбутнього, на відміну від окупанта, який копирсається у викривлених фактах минулого… І з особливим трепетом ми сьогодні говоримо про мир, якого всі прагнемо. І я вірю, що найближчим часом мир запанує на всій території України, – і над Донбасом, і над Кримом. А окупант відповість за свої злочини як перед українцями, так і перед світовим товариством».

Згодом усі присутні змогли покласти квіти та гірлянду славу до меморіалу «Материнський подвиг», аби віддати шану тим, хто захищав рідний край.

Також сьогодні відбувся молебень на Микулинецькому кладовищі, біля могил жертв політичних репресій, загиблих воїнів в роки Другої світової війни та бійців АТО.

Фото з відкритих джерел

Від admin2