Щоб здійснити мрію старшої доньки Марії, багатодітна сім’я Іваніцьких вже два роки збирає кошти на бандуру. Талановита дівчина із семи років займається музикою. Розпочинала в Острівській музичній школі, де займалась грою на простій чернігівській бандурі. Потім вступила до Львівського музичного фахового коледжу, де спеціалізуються на так званих львівських бандурах, – пише «Реально»

– Для майбутнього творчого зросту і майстерності в техніці виконання потрібен хороший інструмент, тому що це великий відсоток успіху в майбутньому, як він буде звучати. Мені порадили знайти львівську бандуру, і з часом я познайомилася з майстром Віктором Рубаєм. Він запропонував корпус бандури і казав, що буде готовий її зробити, тобто це йде майстрова бандура, не фабрична, її звук відрізняється чистотою і глибиною, мені надзвичайно подобається. Я в майбутньому мрію виступати і творити чудеса на ній, – розповідає Марійка Іваніцька.

3200 доларів – така ціна бандури. Для сім’ї з шести дітей – це велика сума, тому майстер погодився зробити інструмент у борг.

– Віктор Рубай дозволив взяти бандуру, поставився дуже людяно, казав, що все розуміє, тим більше, що ми – багатодітна сім’я. Він сказав, – ти займайся, і з часом частинами віддасте.

Мати дівчини – Галина Іваніцька, зізнається, що вже вдалося назбирати певну суму власними силами та завдяки допомозі небайдужих.

– Ця бандура має вже свою історію, ми вже два роки збираємо на неї гроші, вдалося назбирати 1200 доларів, ми їх заплатили, і майстер дав нам цей інструмент. Але за нами залишився борг. Це дякуючи добрим людям, які допомогли грошима, – говорить Галина Іваніцька.

В репертуарі Марійки багато народних пісень і водночас класичних творів, а ще її творчість принесла безліч перемог та нагород, остання з яких – Гран-прі на міжнародному музичному конкурсі.

– Я зараз мрію опанувати виконавську майстерність і хочу показати, що бандура – це не лише інструмент, на якому можливо виконувати народні пісні, а на якому звучать і романси, і класика, і поліфонія, і щось новіше. Тобто бандура – це диво, особливо для української нації, я дуже мрію колись виконувати «на рівні» і представляти бандуру.

А ще Марійка хоче віддячити тим, хто допоможе здійснити її мрію.

– Здійснювати свою мрію, не знаю, наскільки мені це вдасться, не знаю, як мене далі поведе життя, але я щиро вірю, що воно буде з бандурою. І моя велика мета – це могти справою, яку я люблю, нести українську бандуру в світ. А крім того, мати змогу допомагати іншим – як духовно, так і матеріально. Для мене дуже багато приклалося людей, які матеріально підтримували мою сім’ю, для мене це дуже важливо в майбутньому – мати змогу допомогти комусь так само, як тепер – мені.

Родині Іваніцьких залишилося назбирати дві тисячі доларів. У благодійному фонді «Покрова» вирішили підтримати сім’ю певною сумою та подбати, щоб про історію Марійки дізналося більше людей. Долучитись можете і кожен небайдужий, переказавши гроші на картку Галини Іваніцької.

Картка 5168 7573 2520 9437 Іваніцька Галина Станіславівна

Від admin2