На виконання доручення  Держпродспоживслужби  та віце-прем’єр-міністра України Сектор контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби  в Тернопільській області щомісячно проводить  моніторинг застосування державних регульованих цін на лікарські засоби, які внесені до Реєстру та беруть  участь в Урядовій програмі «Доступні ліки».

Міністерство охорони здоров’я України наказом від 15.02.2021 № 251 затвердило новий перелік лікарських засобів, що включені до Реєстру лікарських засобів та входять до Урядової програми «Доступні ліки», кількість яких збільшилася на 33 позиції та складає 297.

У новий реєстр додали три нові міжнародні непатентовані назви  лікарських засобів (ацетилсаліцилова кислота, ніфедипін, варфарин), які виписують пацієнтам для профілактики інсульту та інфаркту, в тому числі тим, що вже перенесли ці захворювання.

Тобто, пацієнти можуть отримати повністю безкоштовно  93 лікарські засоби, вартість яких відшкодовується  державою, це на 8 більше, ніж у попередньому Реєстрі, інші ліки пацієнти отримають з невеликою доплатою відповідно до рецепту.

Рецепт по програмі «Доступні ліки» електронний, і виписує його сімейний лікар, з яким пацієнт уклав декларацію. Отримати ліки можна у будь-якій аптеці, що має договір з НСЗУ, незалежно від місця проживання чи місця де лікар виписав електронний рецепт.

Окрім цього, нагадуємо, що Головне управління Держпродспоживслужби у Тернопільській області забезпечує контроль за дотриманням аптечними закладами порядку формування та застосування цін на лікарські засоби, які включені  до Національного переліку основних лікарських засобів відповідно до постанови КМУ №333 від  25.03.2009р. На дані лікарські засоби державою запроваджено регулювання цін постановою КМУ № 955 від 17.10.2008 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби і медичні вироби» шляхом обмеження постачальницько-збутових та торговельних надбавок, відповідно у розмірах до 10% та до  25%.

 Шановні споживачі! Якщо у Вас виникають питання  щодо ціни,  під час  придбання лікарських засобів в аптеках, які зазначені  у Реєстрі, просимо звертатися  до Головного  управління Держпродспоживслужби  в Тернопільській області  за адресом: м. Тернопіль, вул. Микулинецька, 20, тел. 52-10-10, ел.пошта  price@dpss-te.gov.ua