Унікальний подарунок зробив для Тернопільської музичної школи №1 імені Василя Барвінського місцевий художник, викладач художньої школи імені Михайла Бойчука Андрій Шпак. Митець намалював портрет видатного українського композитора, музиканта, нашого земляка, ім’я якого носить цей мистецький заклад, – Василя Барвінського, і подарував його школі.

Як ідеться на Інтернет-сторінці школи, на виконання цієї роботи Андрій Шпак витратив майже рік. Складність, зокрема, полягала ще й в тому, що фотографій композитора дійшло до нашого часу дуже мало і всі вони чорно-білі, а портретів Василя Барвінського взагалі практично немає. Тому відтворити не просто портретну схожість, а й передати фарбами на полотні характер композитора, його характер, мудрість, інтелігентність, силу духу та думки було непростою справою. Однак митцеві це прекрасно вдалося.

За словами Андрія Шпака, у Тернопільській музичній школі №1 навчались його сини, причому старший був свого часу переможцем конкурсу піаністів імені Барвінського, молодший тут отримав путівку в життя і обрав шлях музиканта, дружина Марія викладає у школі фортепіано, тому цей подарунок покликаний стати пам’яткою від усієї їхньої родини. Отож, відтепер портрет Василя Барвінського авторства Андрія Шпака прикрашатиме концертну залу школи.

«Щиро дякуємо Андрію Романовичу за такий цінний для нас подарунок – портрет Василя Барвінського!!!», – наголосила директор школи Ніна Яворська.

Олена Лайко

Фото із з архіву музичної школи №1 імені Василя Барвінського

Від admin2