Утворення рубців в легенях, інсульт, інфаркт, ниркова недостатність, погіршення зору, або будь-що інше – такими можуть бути наслідки після коронавірусу, каже професор кафедри інфекційних хвороб Тернопільського медуніверситету Василь Копча.

За його словами, передбачити, які саме можуть бути ускладнення неможливо, бо COVID-19 вражає судини, які постачають кров у всі органи.

Григорію Стецьку – 61. Чоловік працює водієм. Каже, перехворів на коронавірус в листопаді минулого року та лікувався 14 днів у відділенні Тернопільської лікарні №2.

Було дуже страшно. Коли побачив, що когось винесли – то було шоком, бо не знаєш, що завтра буде з іншим. Тим більше, такий вік. А раптом завтра мене туди?”.

Після коронавірусу, каже Стецько, лікувався ще від двостороннього запалення легень: “Після того, як пройшов інтенсивне лікування антибіотиками – мені сильно вдарило по ногах. Так, що я як виходив із стаціонару, то я під собою землі не відчував”.

Лікар ковідного відділення другої міської лікарні Богдан Депутат каже, коронавірус може посилювати супутні патології, найчастіше – серцево-судинні чи цукровий діабет: “Потім може бути “постковідний синдром”. Під час нього цей самий цукровий діабет можуть навіть виявити вперше, або можуть вже цукровим діабетом не хворіти, а лишаються амбулаторно на інсуліні. Гіпертонічна хвороба теж прогресує після перенесеної коронавірусної хвороби. Ну і якщо дуже уражені легені, іноді буває так, що 50% уражені, 95% уражені, то лишаються емфізематозні зміни – емфізема легень, яка зворотнього процесу майже немає”.

Андрій Шмигельський зараз лікується у пульмонологічному відділенні Тернопільського фтизіопульмонологічного центру. Чоловікові 40 років. Каже, до коронавірусу не мав ніяких супутніх захворювань: “На даний момент в мене вражені легені на 85%. Але мені вже надають кваліфіковану допомогу, щоб я хоча б міг дихати. На початку тижня, коли я сюди поступав – я не міг говорити”.

Джерело: Файне місто