Контроль за дотриманням законодавства про рекламу та захистом прав споживачів реклами на території Тернопільської області покладено на сектор з контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового законодавства та пробірного контролю управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільської області.

Діяльність рекламодавців в Україні регулюється широким спектром законодавчих і нормативних актів, що регламентують методи рекламування й продажів товарів. Основою правового регулювання національної реклами є Закон України «Про рекламу».

В ході здійснення контролю за дотриманням законодавства про рекламу за 2020 рік досліджено 450 рекламоносіїв, з них у 54 випадках виявлено порушення законодавства про рекламу. Із них: у сфері зовнішньої реклами – 43,  у сфері внутрішньої реклами – 4, реклама в Інтернет мережі – 3. Прийнято 46 рішень про накладення штрафу на загальну суму 85,323 тис. грн.

Основні порушення, які виявлені сектором при дослідженні реклами:

–  зовнішня реклама алкогольних напоїв – алкогольні напої та/або знаки для товарів і послуг під якими випускаються алкогольні напої;

–  реклама з використанням зображення фізичної особи або використовувати її ім’я без письмової згоди цієї особи.

– недобросовісна реклама;

– реклама яка містить інформацію або зображення, які порушують етичні, гуманістичні, моральні норми, нехтують правилами пристойності, вміщує твердження які є дискримінаційними за ознакою статі.

– реклама про знижки (розпродаж) – відсутність відомостей про дату початку і закінчення знижки цін на продукцію, розпродаж, а також про співвідношення розміру знижки до попередньої ціни реалізації товару ;

– реклама методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації – відсутність тексту попередження такого змісту: «Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я», що займає не менше 15 відсотків площі (тривалості) всієї реклами; участь лікаря та інших професійних медичних працівників, а також осіб зовнішній вигляд яких імітує вигляд лікарів;

–  використання державних символів інших держав, іноземної валюти та інші.

За 2020 рік Головним управлінням прийнято 3 рішень про визнання реклами недобросовісною та 3 рішень про зупинення розповсюдження реклами.

Чотири випадки розповсюдження реклами, що містить ознаки дискримінації.

За звітній період сектором розглянуто 3 звернень, 2 з яких від споживачів реклами та 1 від органів місцевого самоврядування. Надано близько 80 консультацій розповсюджувачам, рекламодавцям та виробникам реклами з питань дотримання рекламного законодавства та з метою упередження (недопущення) порушень.

Звертаємо увагу громадян: у випадках, коли реклама розповсюджується з порушенням вимог Закону України «Про рекламу», або з метою отримання консультацій звертайтесь до Управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській  області за тел.(0352) 52-83-71.