Станом на 18 січня функціонує 2373 в Україні та 92 в Тернопільській області верифіковані МОЗ пункти тестування. Про це повідомляє Управління охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації. Вони забезпечують організацію забору біологічного матеріалу для проведення лабораторних досліджень на COVID-19 методом ПЛР, а також можуть проводити експрес-тести на визначення антигена.

Здійснювати забір біологічного матеріалу та проводити експрес-тести можуть також і лікарі загальної практики – сімейної медицини (сімейні лікарі).

Аби вчасно виявляти інфікованих коронавірусом пацієнтів, розширити доступ до тестування на COVID-19, а відтак ефективніше протистояти пандемії, керівник робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру державного рівня, пов’язаної з поширенням коронавірусної хвороби, прийняв розпорядження № 157, згідно з яким тестування пацієнтів на COVID-19 тепер є частиною послуги на первинному рівні медичної допомоги та при амбулаторній допомозі.
Для виконання цих вимог з листопада 2020 року збільшено капітаційну ставку для первинки та внесено відповідні зміни в нормативно-правову базу.
До слова, ці зміни зафіксовані у наказі МОЗ № 504 «Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги» від 22 грудня 2020 року. Також ці зміни є у специфікаціях пакету надання медичної допомоги на первинній ланці.
Відтак, з 22 грудня минулого року відбір матеріалів у хворих на COVID-19 або підозрою на нього для тестування та їх транспортування у лабораторний центр МОЗ є складовою частиною медичних послуг надавача первинної медичної допомоги.
Відповідно до оновленого порядку реалізації Програми медичних гарантій, у першому кварталі цього року не буде пакету послуг для мобільних бригад, що відбирають матеріал для тестування у пацієнтів з підозрою на COVID-19.
Натомість Центри надання первинної медико-санітарної допомоги створюють пункти тестування.

Усі пункти забору біологічного матеріалу для проведення лабораторних досліджень на гостру респіраторну хворобу СОVID-19 по Україні тепер можна знайти і за допомогою онлайн-мапи.

Мапа пунктів тестування на COVID-19 розміщена на аналітичній панелі (дашборді) МОЗ України і доступна за посиланням на сайті УОЗ ТОДА – https://uozter.gov.ua/ua/1656-covid-19