У Тернопільському обласному українському драматичному театрі імені Тараса Шевченка знову прем’єра. Шанувальників Мельпомени чекає вистава із вельми промовистою назвою «Одного разу в морзі». Примітка ниже про те, що це «чорна комедія», дещо прояснює ситуацію, однак водночас залишає дуже багато запитань, на які хочеться відразу шукати відповіді.

Вистава зроблена за мотивами п’єси сучасної української драматургині Неди Нежданої «Той, що відчиняє двері». Поставити її в Тернополі вирішив актор театру Дмитро Чоповський, для якого це перший досвід в амплуа режисера-постановника. «Я перечитував п’єси і тоді, власне, ознайомився з роботою Неди Нежданої «Той, що відчиняє двері», розповідає Дмитро. Вона ніяк не покидала моїх думок. Я прочитав її ще раз і почав обдумувати можливість відтворити на сцені. Розпочав пошук музики та акторів».

Актриси Оксана Левків та Оксана Малінович відразу погодились долучитися до цього творчого експерименту. Готували виставу рік, ще від початку карантину, а перші читки сценарію взагалі проводились в режимі «онлайн».

«Мою героїню звати Віка, і вона «куражниця». Людина, яка до певного періоду якось намагалася влаштувати своє життя, а потім почала жити одним днем, розвагами, уникаючи відповідальності,говорить Оксана Левків. Ми намагаємося показати, як різні люди реагують на одні й ті ж події, і як кожна шукає вихід. Згодом виявляється, що не такі вже вони й різні, адже всі ми в певних стресових ситуаціях діємо однаково».

Заслужена артистка України Оксана Малінович грає Віру Георгіївну – жінку зовсім іншу, – старшу зі віком, з іншими життєвими цінностями, пріоритетами, досвідом. «Вона звикла плисти за течією, за неї вирішує все чоловік. Їй навіть з людьми спілкуватися важко, тому пішла працювати в морг. Віра не хоче брати на себе відповідальність. Якщо щось стається, вона просто радіє, що не має до цього відношення. Дуже невпевнена в собі, закрита жінка», розповідає про свою героїню актриса.

Отже, у центрі сюжету замкнені в приміщенні моргу санітарка Віра Георгіївна та Віка дівчина, яку помилково прийняли за мерця. Їм постійно телефонують невідомі, й героїні намагаються зрозуміти, що сталося насправді, трактуючи ситуацію надто кардинально: то вони думають, що це війна, то потойбіччя, то політичний переворот, то напад бандитів, і намагаються пристосуватися до кожного із таких моментів.

«Це вистава про вибір, проблемність свободи. Вона відображає, які ми насправді пристосуванці, котрі ще не звикли до свободи. Вистава не дає відповідей, вона скоріше ставить запитання», – наголошує режисер-постановник Дмитро Чоповський.

Прем’єра вистави «Одного разу в морзі» запланована на 6 лютого. Прем’єрні покази відбудуться також 7, 10, 11, 18, 27 лютого. Початок вистав – о 19 годині. Квитки можна придбати в касі театру.

Олена Лайко

Фото автора

Від admin2