Вже цієї суботи, 5 грудня, ювілейний XX джазовий фестиваль «ДжазБез» відбуватиметься у Тернополі. Як повідомляють організатори заходу: «Попри труднощі 2020 року – організовуємо ювілейний двадцятий фестиваль як символ переможної сили музики і людей культури». Проходитиме це свято джазової музики та її шанувальників, за традицією, у приміщенні обласного драматичного театру імені Тараса Шевченка.

Гостями концерту цього року стануть музиканти з Польщі, Нігерії та України. Зокрема, це Andrey Chmut Band (UA-NG) та Sarnecki/Jaros/Litvityuk/Hnydin project (PL-UA). Початок о 19 годині.

Як інформує офіційна сторінка фестивалю «ДжазБез» у соцмережах, Андрій Чмут (Andrey Chmut) – український саксофоніст, композитор та продюсер, артист американського лейблу «Skytown records». У його доробку два альбоми – «Smoothability» (2018) і «Soulmate» (2020), що вийшли на «Skytown records». Дебютний альбом Andrey Chmut Band посів 4 місце в TOП-100 Smooth Jazz Albums (Amazon.com) у США й увійшов до 10 кращих українських альбомів року за версією премії Aprize 2019 від Радіо Аристократи. А композиція «Moving Forward» з першого альбому «Smoothability», що була записана разом з американським джазовим клавішником та продюсером Бобом Джеймсом, стала топовою композицією на американському радіо-гіганті Sirius XM та протрималася понад рік в ротації. Андрій працював з безліччю відомих зарубіжних та українських музикантів, серед яких Боб Джеймс, Джамала, Тіна Кароль, Валерій Степанов, Боб Джеймс, Ерік Мур, Хуліо Іглесіас-молодший, Тейлор МакФеррін та багато інших артистів.

Як стверджують організатори, кульмінацією ювілейного концерту у Тернополі стане виступ Sarnecki/Jaros/Litvinyuk/Hnydin project. Це польсько-український проєкт за участи джазового гітариста та композитора Рафала Сарнецкі, контрабасиста Міхала Яроса, піаністки Анастасії Літвінюк та барабанщика Ігоря Гнидіна.

«Рафал Сарнецькі двічі номінований на премію «ФРИДЕРИК», автор чотирьох музичних альбомів. Як керівник власних музичних проектів, виступав з концертами у багатьох європейських країнах, Китаї, Південній Кореї, Малайзії, Чилі, Ізраїлі та на східному та західному узбережжі США. У 2005-2018 роках жив у Нью-Йорку, беручи активну участь у музичному житті цього міста. Він виступав на сцені разом із такими зірками польської та світової джазової сцени, як Лукас Піно, Бен Вендель, Алекс Сіпіагін, Джоель Фрам, Гарі Томас, Януш Муняк, Войцех Каролак та Адам П’єрончик», – йдеться на сторінці фестивалю «ДжазБез» у соцмережах.

Як стверджують організатори, традиційна локація – Тернопільський драмтеатр – дозволяє розмістити і музикантів, і глядачів на безпечній, але зручній для концертів відстані. Також обов’язковим є дотримання карантинних норм – на вході температурний контроль та перевірка на наявність маски.

Від admin