Вже стало традицією, що відзначення у Тернополі новорічних та різдвяних свят розпочинається урочистим дійством, коли освячується   та засвічуються вогні на головній ялинці міста. Така імпреза відбулась напередодні Дня Святого Миколая на Театральному майдані і цьогоріч.

Аби створити для тернополян святковий настрій, новорічні та різдвяні мелодії перед початком програми виконував Муніципальний духовий оркестр «Оркестра Волі». А колядка «Нова радість стала», якою музиканти завершували свою програму, прозвучала як своєрідний епіграф для всього подальшого дійства. Були у ньому і Пастушки, які прийшли розповісти, що Марія сина народила, і Ангели, які понесли світом радісну звістку про народження Спасителя світу, і три Царі, які принесли свої дари Синові Божому.

Саме такий момент, де в невеличкій стаєнці схилилися біля ясел із маленьким Ісусиком зібралися і три Царі, і Йосип з Марією, і Ангели, і відтворюється у тернопільській шопці, яку після театралізованого прологу освятили Всечесні отці.

Дуже символічним моментом дійства стало встановлення святкового дідуха, якого разом із пастушками заніс до різдвяної стаєнки міський голова Тернополя Сергій Надал. Ще одну почесну місію виконав очільник міста, отримавши від тернопільських пластунів Вифлеємський вогонь для засвічення різдвяної ялинки. Як відомо, Вифлеємський вогонь миру і благодаті, який горів на місці народження Ісуса Христа, із рук в руки, від одного скаутського осередку до іншого, долає безліч кордонів і потрапляє до всіх, хто чекає на світло тепла, миру, злагоди і сподівання, єднаючи християн у переддень Різдва Христового. Саме таке тепло Вифлеємського вогню і об’єднало в ті хвилини усіх присутніх на Театральному майдані.

«Традиційно щороку у переддень Святого Миколая Чудотворця ми запалюємо вогні нашої головної красуні міста, яка немовби сповіщає нас, що незабаром розпочнеться період новорічно-різдвяних свят, сповнений добром, теплом і радістю. Цей рік був особливим і складним, і, на жаль, такими будуть і новорічні святкування. Через епідемію коронавірусу ми не зможемо робити гучні масові гуляння, які зазвичай проходять у цей час, – сказав міський голова Сергій Надал. – Проте жоден вірус і жодна епідемія не здолає у нас дух українського Різдва. Тому що він – у наших душах і в наших серцях, у наших сім’ях і в родинах, у колядках і піснях, у посмішках дітей, котрі вранці радісно знаходять подарунки від Миколая Чудотворця, і котрі шукають гостинці під ялинкою на Новий Рік. Тому Тернопіль буде святкувати Різдво Христове і Новий рік і робитиме це по-українськи. А в цей радісний день бажаю, щоб Святий Миколай приніс кожному з нас здоров’я, благополуччя і родинний затишок, а в кожну українську домівку – щастя, добробут і мир!».

Відтак, завдяки ліхтарику з Вифлеємським вогнем, і побігли довкола Театрального майдану яскраві різнокольорові вогники, засвітивши нашу тернопільську красуню-ялинку. Цей неповторний момент супроводжувався вигуками, оплесками, спалахами камер фотоапаратів та телефонів присутніх на святі тернополян.

А ще у концертних виступах свої пісні дарували камерний хор «Canto Nоbile», квартет Західноукраїнського національного університету, колектив школи-ліцею №21, ансамбль Галицького коледжу імені В. Чорновола, співачка Зоряна Вовк, гурт «Тріода».

Фото із офіційного Інтернет-сайту Тернопільської міської ради

Від admin2