Експерти розповіли, як цього року зміняться ціни на традиційні продукти до новорічного столу українців. Експерти зазначають, що цього року новорічний стіл, в порівнянні з минулим роком, подешевшає. І, перш за все, внаслідок того, що сьогодні на прилавках в достатку недорогих овочів – основні складові салатів і гарнірів. Втім, у здешевленні економісти бачать тривожні симптоми.
“Товар, може, і хотіли б продати дорожче, але не всі готові дорожче купити. Наприклад, Борщова група подешевшала, у порівнянні з минулим роком, а все тому, що люди стали біднішими. У грудні ціни на овочі теж серйозно не зміняться – хіба що підвищаться на копійки”, – прогнозує економіст Олег Пендзин.
Приблизно така ж ситуація і з м’ясом – за рік воно сильно не дорожчало.
А, за даними Національної асоціації виробників м’яса і м’ясопродуктів “Укрм’ясо”, курятина навіть подешевшала.
Свинина і баранина залишилися в тій же ціні, що і на початку року, підвищилися ціни на телятину, яловичину і ковбасні вироби.
Подальше підвищення цін ближче до Нового року можливе, запевняє голова Асоціації Володимир Попов. Причина – підвищений попит, якого протягом року не було зовсім.
“Українці стали менше їсти м’яса, якщо в 90-ті на душу населення припадало по 72 кілограми, то зараз 32-34 кілограми на рік. Ціни на м’ясні вироби вже захмарні, на ковбаси, зокрема”, – говорить Попов.
Зазначається, що вже сьогодні в середньому, яловичину продають по 150-200 гривень за кілограм, свинину – в межах 150 гривень за кілограм. А ближче до свята, якщо буде попит, цінники можуть додати як мінімум 10%.
Риба і морепродукти, на думку Олега Пендзіна, не мають відчутно подорожчати до Нового року. Але для цього не має дорожчати долар. “Не секрет, що вже зараз на ввезений товар ціна долара – по 30 гривень”, – пояснює Пендзін.