Ярослав Матковський родом із Чорткова. Двадцять років тому придбав ділянку на дачах в Івачеві Горішньому, що в Тернопільському районі. Розпочав там будівництво. Перша зведена хата згоріла. Вирішив збудувати новий дім та облаштувати двір за всіма правилами давнього будівництва, аби в оселі панувала гарна енергетика, пише Суспільне Тернопіль.

Розпочав із наріжного каменя в правому куті будинку: “Коли закладається фундаментний камінь, то під нього за галицькою традицією сиплеться жменя жита чи копійки. Ну, і найважливіше – це духовний підтекст”.

Усі ці роки він жив у США, працював у клінінговій компанії. Приїжджав сюди щороку, аби збудувати щось нове. Тепер, окрім основного будинку, має 11 тематичних будиночків.

Ярослав робить усе власноруч, зрідка наймає майстрів. За його словами, рух – це запорука гарного настрою та самопочуття. Працює чоловік у вишиванці. Колись це була довга жіноча сорочка. Він перекроїв її на чоловічу. Каже, що в ній збалансовує дві енергії – чоловічу й жіночу.

Після робочого дня любить відпочити в будиночку з апітерапією чи в сауні, або приймає сінну ванну на вулиці. Трави для ванни чоловік намагається зібрати не пізніше свята Івана Купала

“Коли в ці буденні речі закладаєш трошки якоїсь магії, мрій, фантазій, то включаються такі серйозні моменти, що з простого миття тіла це перетворюється на дійство очищення душі”, – каже Матковський.

Чоловік збирає старожитності та речі на релігійну тематику. Також пише вірші, але жоден не опублікував.

“Щоб тікати від сіризни від буденності, то береться папір і ручка. Воно приходить саме по собі”.

На його подвір’ї – імпровізований “хутір”, де розміщені “місця сили” та хатка на дереві зі скляною стелею. Є тут величезна колиска-гойдалка і будиночок для курей.

“Я намагаюся мріяти. І в мене ці мрії вистрибують такими речами, на котрі канонічна відповідь була б – неправильно. Правильно те, що в твоєму серці”.

Обійстя чоловік робив не для комерції.

“Для бізнесу – в жодному випадку. Хіба для дуже вузького кола друзів, однодумців. Я не хочу, щоб тут був будь-хто і робив будь-що. Бо для мене це табу”.

Ярослав Матковський живе тут сам із собакою Гавкою й котами – Мирком та Нявкою.

Від admin