Тернопіль належить до найбільш енергоефективних міст України. Вже більше десяти років тут реалізують комплексну програму термомодернізації, що була запроваджена ще першою командою міського голови Сергія Надала за участі міжнародних фахівців з Європи та США. Як показує практика, стратегія розумного використання енергоносіїв — єдиний спосіб боротися з високими тарифами, – пише «TeNews».

Дітям у садочках тепло

Нещодавно завершили термомодернізацію садочка № 34: утеплено фасади, проведено заміну вікон. Як зазначив міський голова Сергій Надал, позитивні результати можна відчути вже в цьому опалювальному сезоні. Влітку було проведено такі ж роботи у ще трьох дошкільних закладах.

Практика показує, що за рахунок термомодернізації для опалювання будівель споживається на 50-80 % менше енергії. В масштабах міста — це суттєва економія витрат на опаленні, незважаючи навіть на регулярне підвищення тарифів з боку уряду та газового монополіста НАК «Нафтогаз України», який за останні три місяці підняв тарифи на понад  70 відсотків.

Ефективні технології

Програму термомодернізації почали впроваджувати десять років тому, з часу обрання на посаду міського голови Сергій Надала. Тоді команда новообраного міського голови вирішила прямувати європейським шляхом — підійти системно до проблеми зруйнованого ЖКГ.

До розробки програми модернізації залучили фахівців зі скандинавських країн та США. Для консультацій обрали ті організації, які найкраще розуміються на ресурсозбереженні. Незаперечними лідерами у цій сфері є країни Північної Європи: Швеція, Фінляндія, Норвегія, де достатньо суворі зими.

На першому етапі у місті провели енергетичний аудит і розробили детальний план змін на найближчі кілька десятків років. В рамках програми модернізації проводиться утеплення будівель та заміна вікон і дверей на енергозберігаючі. Відбувається заміна чотиритрубної системи постачання тепла на двотрубну, заміна котлів, насосів та іншого обладнання на комунальних підприємствах. Як наслідок, тернопільським комунальникам вдалося в минулому сезоні скоротити споживання газу приблизно на 15 % та споживання електроенергії – на 20 %.

На сьогодні вже в третині житлового фонду задіяно індивідуальні теплові пункти (ІТП), які дозволяють автоматично регулювати температуру у домівках, залежно від температури на вулиці, і тим самим не платити зайвого, коли надворі теплішає. Завершальним же етапом стане впровадження системи віддаленого керування і моніторингу процесу теплопостачання (SCADA), яка дозволить у режимі «реального часу» контролювати роботу теплових мереж, виявляти тепловтрати і усувати їх.

Економія коштів людей

Результати роботи програми може відчути кожен. У місті вдається стримувати тарифи. Якщо б цієї програми не було, то кожна тернопільська родина заплатила б в середньому на 400-600 гривень більше за комунальні послуги, як це відбувається в багатьох містах України. Натомість, міським комунальникам вдається стримувати тарифи. Впродовж останнього року у Тернополі кілька разів зменшували тариф на гарячу воду, попри постійне зростання ціни на газ. Тернопіль бореться з тарифами по-європейськи, спираючись на економію та ефективність.

Підтвердженням правильності стратегії міської влади є також нагороди отримані Тернополем. Зокрема, 8 жовтня цього року наше місто стало найкращим у номінації «Найкраще енергоефективне місто», обійшовши понад десяток конкурентів.

Від admin