За даними опитування, проведеного авторитетною соціологічною групою «Рейтинг», за перемогу на виборах до Тернопільської обласної ради будуть боротися чотири політичних сили – «Слуга народу», «Європейська солідарність», нова партія «ЗА МАЙБУТНЄ» та ВО «Свобода», – пише “TeNews“.
У Тернополі рейтинг партії Чайківського 13,6%
Дані опитування в місті Тернополі з’явилися на сайті групи «Рейтинг». З виборців, які визначилися і готові прийти на вибори, близько 20,2% готові віддати свої голоси за «Свободу», 20,2% – «Європейську солідарність», 15,4% – «Слугу народу» та 13,6% – партію Івана Чайківського «За майбутнє». На межі подолання прохідного бар’єру зі значно меншим показниками – «Батьківщина» – 5,1%.
Не долають 5% бар’єр на виборах до обласної ради в Тернополі «Голос», «Сила людей», УГП, Радикальна партія та інші. До анкети були включені партії, які заявляли про свої амбіції взяти участь в обласних виборах.

Що цікаво, результати партій Володимира Зеленського і Петра Порошенка корелюються з даними парламентського рейтингу партій в області. Натомість у партії «За майбутнє», яку в Тернопільській області асоціюють з нардепом-мажоритарником Іваном Чайківським, та ВО «Свобода», яку в міську раду веде мер Тернополя Сергій Надал, обласний рейтинг значно випереджає парламентський.
Партія «За майбутнє» – єдина партія з нових, яка впевнено проходить до Тернопільської обласної і міської рад. Про це розповів ву коментарі директор соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович.
«Ми постійно моніторимо ситуацію на Тернопільщині, і вже сьогодні можна сказати, що «За майбутнє» буде змагатися за перемогу на місцевих виборах з ЄС та «Слугою народу». Причина такого зростання рейтингу – постать лідера «За майбутнє» на Тернопільщині народного депутата Івана Чайківського, який має високий рівень впізнаваності і позитивного ставлення серед мешканців як області, так і міста Тернополя», – каже відомий соціолог.
Лідери на Тернопільщині: партії, які ведуть на вибори Чайківський і Надал
Рейтинг нової політичної сили підтверджує загальноукраїнську тенденцію, що на місцевих виборах у жовтні на перших ролях будуть локальні політичні партії, які опираються на знаних, авторитетних та діяльних в регіонах людей. «За майбутнє» позиціонується на Тернопільщині, як платформа для об’єднання господарів і патріотів. Іван Чайківський, якого з-поміж мажоритарників у Тернопільській області на виборах до Верховної Ради підтримали найбільше виборців (35%), став магнітом для притягнення успішних в різних галузях тернополян, які втомилися від засилля так званих політиків та випадкових людей у владі.
Заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький стверджує: «Команди з нових або невеликих партій, які очолюють мажоритарники або просто відомі люди, можуть «відкусити» великий шматок від електорального пирога в цих перегонах. Тобто, за якісної роботи з електоратом та з початком виборчого сезону вдасться ще наростити рейтинги за рахунок виборців партії влади, як колишньої, так і нинішньої».
Ймовірно, що в області показники партії «За майбутнє» ще кращі, ніж у Тернополі. Партія активна у сільських територіях, а у її списку багато авторитетних у своїх районах господарників та аграріїв. Червневе опитування «Рейтинг» давало партії Чайківського стартовий рейтинг – 15 %.
Останню тенденцію яскраво підтверджують антирейтинги ключових парламентських партій в нашому регіоні. За даними соціологічної групи «Рейтинг», вслід за ОПЗЖ Медведчука в рейтингу антипатій тернополян розташувалися партії Володимира Зеленського і Петра Порошенка, причому партію «Слугу народу» в Тернополі не люблять більше за ОПЗЖ.

Довідково:
Аудиторія опитування: мешканці Тернополя від 18 років і старші. Опитування проводилося 9-17 вересня 2020 року.
Вибірка репрезентативна за віком, статтю та освітою. Загальна вибіркова сукупність: 654 респонденти. Особисте формалізоване інтерв’ю (face to face). Помилка репрезентативності дослідження не більше 3,8%.

Від admin