Василь Дяків із Заліщиків Тернопільської області переміг у національній премії Global Teacher Prize Ukraine, що відома у світі як «Нобелівка» для вчителів. Переможець отримав 250 000 гривень, поїздку на найбільшу освітню подію Global Education and Skills Forum та один рік безкоштовного навчання від організатора премії — «Освіторії». Урочиста церемонія нагородження з червоною доріжкою та святковим концертом відбулася 3 жовтня біля арки Дружби народів в Києві. Зі сцени педагогів привітав прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Василь Дяків викладає історію, громадянську освіту та основи здоров’я. Він здобув звання Заслуженого вчителя України, торік переміг у конкурсі «Учитель року», а 59 його учнів є переможцями конкурсів Малої академії наук України. Професійна мрія переможця — реформувати систему освіти так, щоб український вчитель став прикладом свободи й відповідальності для учнів.

Василь Дяків виборов перемогу в майже 3 000 претендентів. У національній учительській премії взяли участь педагоги з усіх регіонів країни, а найактивнішими традиційно стали Київська та Дніпропетровська області.

«Ми розпочали новий сезон з новини, що одразу двоє учасників Global Teacher Prize Ukraine увійшли до п’ятдесятки найкращих педагогів планети, – поділилася цьогорічними здобутками премії її засновниця, голова громадської спілки “Освіторія” Зоя Литвин. – Українські вчителі, ви – справжні супергерої та супергероїні 2020 року! Ви працювали по 18 годин на добу через зум, скайп, з екранів телевізорів і зробили все, щоби попри карантин у наших дітей була освіта та було майбутнє. Сьогодні всі хочуть сказати вам «Дякую!».

Для гостей церемонії виступали ВВ, The HARDKISS, Олександр Пономарьов та MONATIK. Під час свята вчителі почувалися справжніми рок-зірками: зі сцени лунали рок-хіти, а до місця події фіналістів премії привезли київські байкери. Кульмінацією стало видовищне оголошення переможця: його ім’я висвітили палаючими літерами на баржі, що пропливла вечірнім Дніпром.

Global Teacher Prize Ukraine 2020 проходить у партнерстві з Microsoft, агроіндустріальним холдингом МХП, Zagoriy Foundation, JuniorZ, DeltaHost, Varkey Foundation та Програмою сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Компанія «Делойт» в Україні виступає партнером премії та забезпечує прозорість процесу голосування. Генеральні медіапартнери — телеканал «1+1», ТСН та «Освіторія-медіа». Інформаційну підтримку здійснюють «UA: Суспільне мовлення», журнал «Країна» та «Газета по-українськи». Премію підтримують компанії B-Pro, EdPro, Arber, UGears, «Видавництво Старого Лева», освітні центри «Лінгвіст» та Grade, а також громадські організації GoGlobal та УАЛ.

Від admin