Через холодну весну сезон кавунів і динь в Україні почався пізно, проте саме у серпні вже можна вибрати найсмачніші і найароматні баштанні. Як це зробити – УНН розповів херсонський фермер і громадський діяч Віталій Іванков.
“При виборі кавунів… перше – це звук: потрібно постукати. Також сухий хвостик показує на стиглість кавуна і термін збору. Найголовніше – свіжість, хвостик і звук… Це вказує на смак”, – розповідає експерт.
На смак також впливає стать кавуна.
“Дівчинка смачніша. Її можна вибрати за плямом, яка знаходиться із протилежного боку від хвостика. Ця точка повинна бути великою і широкою: якщо більше 1,5-2 см – то це “кавуниха”. У них більш насичений смак, концентрація смакових і мінеральних речовин, безпосередньо, у самій кавунисі більша. Через те і смак відрізняється”, – пояснив Іванків.
Він додав, що при виборі сорту має значення “звідки” кавун. Зупинити свій вибір можна на херсонських або кіровоградських кавунах.
Якщо ж хочеться не переплатити за покупку, експерт рекомендує брати місцеві кавуни і дині, або вирощені у сусідніх областях. У такому випадку націнка за їх доставку не така висока.
“Також кавуни і дині повинні бути не прим’ятими. Диня повинна бути не зеленою, звичайно, колір повинен бути жовтим. Її смак підтверджується запахом. Запах повинен бути “стиглим”, він так і називається “запах стиглої дині”. За хвостиком ви ніяк не визначите”, – зазначив експерт.
Додамо, що після купівлі кавуни і дині можна зберегти надовго у темних і холодних місцях. Оптимальна температура для цього становить +2…+ 3°С. Якщо їх періодично перевертати, баштанні збережуться набагато краще.