На Тернопільщині вже підрахували попередню суму збитків, завданих підтопленнями у Бучацькому, Борщівському, Монастириському та Заліщицькому районах на півдні області. Наразі мова йде про майже 60 млн грн.

Саме таку цифру скерували в Кабмін на відшкодування, пише Терміново.

. – Уже відправили листи до Прем’єр-міністра, чекаємо відповіді. Розраховуємо, що на черговому засіданні уряду це питання буде розглянуто, – каже голова ТОДА Володимир Труш.

За його даними, попередні збитки цивільного населення склали 8,8 млн грн, аграріїв – 19,3 млн грн, на відновлення понищених гідротехнічних споруд необхідно 31,4 млн грн.

– Ми подали уряду всі суми, – зазначає Труш. – Зрозуміло, відшкодовуватимуть по різних напрямках. Скажімо кошти на гідроспоруди підуть по лінії держагентства водних ресурсів, яке буде відновлювати понищені дамби. По населенню і аграріях рішення прийматимуть окремо. Ми бачили, що поля затоплені, врожаї там пропали. Аграрії мали б використовувати такий інструмент, як страхування.

Голова ТОДА наголошує – щоб отримати відшкодування, людям слід потурбуватися про належно складені акти.

– Кошти задурно ніхто нікому не дасть. Мають бути реальні збитки, – підкреслив керівник області. – Всі акти будуть переглядатися. Люди, які справді постраждали від повені, і все це заактовано – вони можуть не переживати за відшкодування. А хто хоче вдатися до шахрайських схем, то хай добре подумає, чи варто це робити. Бо потім акти вивчатимуть правоохоронні органи на предмет, чи це не та шахрайська схема з будиночками, в яких ніхто не жив, а їх тримають лише, щоб затоплювало.

Від admin