У перші дні функціонування ринків перевірки проводились щодня і присутність представників Держпродспоживслужби була обов’язковою впродовж всього робочого дня, відповідно, порушення дотримання протиепідемічних заходів були мінімальними і в присутності фахівців негайно усувалися.

Разом з тим, ринки працювали не на повну потужність, та й відвідувачів було обмаль, ще не працював громадський транспорт, – повідомляють у службі. Поступово, послабленням карантину, ринки відновлюють свою роботу у звичному режимі.

У зв’язку із цим, різко збільшилась кількість покупців. Відтак, зростає і кількість порушень: і продавцями, і покупцями, та, власне, адміністраціями ринків.

Лише за два дні спеціалісти Держпродспоживслужби перевірили 11 ринків. Порушення зафіксували на 8 ринках, на порушників склали 9 протоколів.

Основні порушення, які фіксували:

– неконтрольована (стихійна) торгівля на прилеглій до агропродовольчого ринку території;

– неправильне використання засобів індивідуального захисту (масок) продавцями та покупцями;

– частково відсутні захисні екрани між продавцями та покупцями;

– не проводиться температурний скринінг при вході на ринок;

– кількість покупців перевищує показник з розрахунку 1 відвідувач на 10 квадратних метрів;

– не забезпечене постійне інформування відвідувачів щодо встановлених обмежень.

Зауважимо, саме вони зобов’язані впродож всього робочого дня контролювати виконання постанови Головного державного санітарного лікаря України №14 про тимчасові вимоги до агропродовольчих ринків в умовах карантину.

Від admin