Не всі комунальні підприємства працюють збитково. У багатьох містах існує практика надходження до міського бюджету певного відсотка від їх прибутків.

Пункт 29  статті 26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” дозволяє міським радам отримувати додаткові надходження від комунальних підприємств, але це можливо, якщо КП отримують значний дохід, з якого вже передають частину коштів до бюджету міста.

Для порівняння в рамках проекту  за підтримки МЗС Норвегії та проекту Центру громадського контролю “ДІЙ!” ми взяли різні за регіонами, чисельністю населення та кількістю комунальних підприємств міста і розповіли про те, скільки прибутку надходить у місцевий бюджет.

Органи місцевого самоврядування в Україні по різному використовують дану норму, встановлюючи різні відсотки до зарахування. Наприклад, маленьке місто Богуслав встановило 5 %, Чернівці – 15% а Тернопіль – 30%. Проте на противагу їм, міста  Кропивницький та Рівне не встановлювали цього стягнення і отримують кошти від власних комунальних підприємств у вигляді податків на рівні з іншими підприємствами.

Тернопіль

У Тернополі комунальні підприємства, сплачують до бюджету 30% від чистого прибутку. У 2019 році це становило 583, 7 тис. грн. Проте, зробили виключення для певного переліку комунальних підприємств та встановили нульовий відсоток до зарахування в бюджет. Рішення про 30% оплату до бюджету не поширюється на комунальні підприємства, які надають послуги з централізованого водопостачання холодної води, водовідведення, постачання теплової енергії, послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води.

Комунальні підприємства в Україні є окремими юридичними особами, засновниками і кінцевими бенефіціарами яких є орган місцевого самоврядування. І як засновники, вони затверджують статут підприємства, визначають цілі їх діяльності, розглядають плани та звіти.

загальна-інфографіка Тернопіль_надходження

Від admin