1 травня в усій Україні відбулися солідарні акції працівників екстреної медичної допомоги. Сирени «швидкої» лунали в різних містах, символізуючи вимогу до держави виплатити обіцяних 300% до окладу. До акції протесту долучилися працівники Тернопільського обласного центру екстреної медичної допомоги, – пише «Голос».

medyky-05-2020-1

Що пообіцяв міністр. Втричі більшу зарплату для медиків

Ще на початку квітня міністр охорони здоров’я України Максим Степанов повідомив, що фельдшери та водії швидкої, так само, як і лікарі, отримають надбавки 300% до окладу. Тобто їм оклади збільшать втричі.

«У списку спеціальностей є, зокрема, і всі посади «екстренки» – в пункті про лікарів інших спеціальностей, що зайняті лікуванням лабораторно підтверджених випадків Covid-19», – зазначив тоді міністр охорони здоров’я.

Яка ситуація з обласною «швидкою». Акції протесту – через відсутність 300% надбавки

Відбулася попереджувальна акція протесту, і її головна вимога – гідна оплата праці, яку обіцяла центральна влада, а щоб їх почули – увімкнули сирени «швидкої».

«Де наші підвищені зарплати?», – запитали медики в очільника Міністерства охорони здоров’я. Працівники екстреної медичної допомоги кажуть, що працюють на роботі з підвищеною небезпекою, виїжджають до людей з підозрами на коронавірус, сумлінно виконують свою роботу, а обіцяної владою компенсації за це не отримали.

«Всі лікарі не задоволені порожніми обіцянками влади. Розповідають, що чули різні факти, зокрема, що тим, хто працює з хворими на коронавірус, зарплату збільшать на 300%, але досі цього немає!», – наголошують медики.

Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф (так звана «швидка допомога») є обласною структурою, і гроші мали б надійти з державного бюджету. Також не було жодних доплат з обласного бюджету медикам області. Натомість, у нещодавньому інтерв’ю «Лівому берегу» губернатор Тернопільщини Володимир Труш вкотре «перевів стрілки» на місцеві бюджети та заявив, що «органи місцевого самоврядування насправді мали б дофінансовувати медпрацівників…».

Яка ситуація у районах лікарнях. Медики з Тернопільщини скаржаться на відсутність зарплатні за березень

Як розповіла в інтерв’ю платформі «Файне місто» Галина Михайлівна – молодша медична сестра у Почаївській лікарні, обіцяні державою доплати медичні працівники Почаєва не отримали.

«Доплати не отримали. Отримали лише зарплату за квітень. Як було нараховано. 1 300 грн. дали авансу, і 2 680 грн – зарплати. Разом – 3 900 гривень. За березень нам не дали. Доплати не було ніякої, – каже медик. Ми не їмо вчорашнім днем, і не живемо вчорашнім днем. Їсти хочеться завжди. І не тільки їсти. Платити комунальні послуги, от чого за березень не дати?»,  – справедливо обурюється медсестра.

Яка ситуація у Тернополі. З міського бюджету дофінансували зарплату та виплатили премії

З державного бюджету України було профінансовано лише 70% витрат на заробітну плату лікарям міських лікувальних установ Тернополя. Хоча, відповідно до законодавства України, держава має фінансувати 100% зарплати. У цій скрутній ситуації з міського бюджету було дофінансовано 30% зарплати медиками. Крім того, медичні представники, залучені до боротьби з COVID-19, отримали премію по 10 тис. гривень. Ці кошти профінансовані з міського бюджету Тернополя.

Загалом премію отримали 303 медичні працівники з комунальної лікарні швидкої допомоги, міської лікарні №2 та 3, дитячої лікарні та Центру первинної медико-санітарної допомоги. Премії були виплачені лікарям, медичним сестрам, лікарям-консультантам, працівникам лабораторії, лікарям та медичним сестрам загальної практики сімейної медицини, які задіяні до боротьби з COVID-19.

Від admin