У тернопільських школах завершується навчальний рік. Для усіх цей час став особливим випробуванням, оскільки проходив в умовах карантину. Через непросту епідеміологічну ситуацію, і школярі, і вчителі, і батьки опинились перед викликом дистанційного навчання. Відтак довелося педагогам ставати більш вправними в роботі з різноманітними гаджетами та новими програмами, учням – більш самостійними в процесі оволодівання знаннями, а батькам – компетентнішими в шкільних предметах, які вивчають їхні діти.

Але всі ці випробування вже позаду – 29 травня в усіх 36-ти школах Тернополя пролунав останній у цьому навчальному році шкільний дзвінок. Кожен із закладів по-своєму підготувався до цієї події. Однак суть та ідея була одна – через Інтернет, в режимі «он-лайн» привітати учнів та вчителів, відзначити й вшанувати випускників і звичайно, “задзвонити” останній дзвінок.

Як розповіла директор Тернопільської спеціалізованої школи №3 Руслана Петрокушин, школа з честю здала карантинний «дистанційний» екзамен, незважаючи на те, що досі мало хто з педагогів мав особливий досвід роботи з програмою ZOOM чи платформами «На Урок», «Classtime» або «Всеосвіта». «Але такий іспит нам довелося здати – і онлайн-пояснення теми, і онлайн-опитування вивченого матеріалу, і онлайн-оцінювання здобутих знань, – говорить Руслана Володимирівна. – Більше того, в процесі навчання з використанням засобів дистанційного навчання вчителі опанували і багато інших цікавих платформ для формувального оцінювання, а саме: ClassDojo, Nearpod, Padlet та інші».

Про ці віртуальні та інші – реальні – нюанси навчального року 2019-2020 у ТСШ №3, який пролетів так швидко і був для навчального закладу особливим – ювілейним, 80-тирічним, йшлося і у привітанні директора з нагоди Свята Останнього Дзвоника. А на завершення промови пролунав останній дзвоник, – за традицією, яка склалась у третій школі, його, тримаючи разом у руках великий срібний шкільний дзвінок, дали одинадцятикласник та першокласниця.

Особливо вшанували цьогоріч у третій школі і випускників. Для своїх вже таких дорослих дітей – трьох випускних класів – педагоги підготували святкове привітання, намагаючись передати свої емоції та почуття з нагоди завершення їхніх років навчання, сумуючи, що через обставини, які склались, неможливо це зробити особисто, але тішачись, що є  відео-можливість звернутися одночасно до всіх і до кожного.

Привітали одинадцятикласників і першачки. Кожен із цьогорічних чотирьох перших класів підійшов до такого важливого завдання творчо і креативно, змонтувавши відео-вітання. В них були і сердечка, і іграшки, і шоколадки, і пісні, і звичайно – побажання та багато посмішок. Малюки однією своєю присутністю та завзятістю «в ефірі», відповідальністю до поставленої справи – привітати випускників, випромінювали море позитиву.

Навчальний рік завершується, але його підсумки ще підбиваються, оцінки виставляються, адже заповнення журналів та інших важливих документів для вчителів ще ніхто не відміняв. Однак табелі дітям та їхнім батькам, які цих результатів напружено чекають, будуть все одно наразі представлені онлайн – в електронному вигляді, надіслані на вайбер чи електронну пошту. А вже отримати ці важливі документи – свідчення їхньої праці впродовж року, школярі зможуть першого вересня, коли прийдуть після канікул до школи розпочинати новий навчальний рік – 2020-2021-ший!

Олена Лайко, «Тернопільська Липа»

Від admin