У Тернополі кількість інфікованих на COVID-19 поступово зменшується. Послаблюються карантинні обмеження, починається поступове відновлення роботи підприємств. Однак, навряд чи це означає кінець епідемії. Маємо приклад сусіднього Львова, де останніми днями стався різкий стрибок захворюваності на коронавірус, – пише «TeNews».

У Тернополі з 13 травня відкриються три ринки. Відновлять роботу Тернопільський міський ринок, «Овочевий ринок» та ринок «Оріон». Очікується, що з районів на продаж привезуть свіжу городину. Адже склалася критична ситуація, коли фермери та селяни Тернопільщини, не маючи можливості продати овочі, змушені викидати свою продукцію на смітник. Тому єдиний для них шанс заробити – це «прорватися» на тернопільські ринки. І в цьому криється головна небезпека для тернополян…

Почаївська полуниця. Багато тернополян полюбляють ранню почаївську полуницю. Її завжди везли із сіл Кременецького району, що поблизу Почаєва. Станом на сьогодні Кременецький район – другий в області за кількістю інфікованих на COVID-19. Завдяки Почаївській Лаврі, вірус швидко поширився районом. Один з останніх спалахів коронавірусу – у Почаївському психоневрологічному інтернаті, вихованці якого співали у хорі в Лаврі.

Заліщицькі помідори. Також очікується, що на тернопільських ринках з’являться овочі із Заліщицького, Борщівського та сусідніх районів, де досі спостерігаються високі показники захворюваності на COVID-19. Тернополяни щороку очікують на помідори, огірки, редиску, цибулю тощо з півдня області. Нажаль, у сучасних умовах це може бути дуже небезпечним.

«Львівські граблі». В останній тиждень найгірша динаміка захворювання на COVID-19 зафіксована у Львівській області. Хоча раніше на Львівщині був помірний ріст захворюваності. Різкий спалах місцеві епідеміологи пов’язують саме з відкриттям продуктових ринків. У Львові продуктові ринки відкрили, незважаючи на рекомендації з Києва, а гуртовий ринок «Шувар» взагалі не закривався на карантин.

Саме через городину та полуницю, яку виростили у селах та райцентрах, у Львові фіксують сьогоднішній спалах коронавірусу. До цього у супермаркетах та на оптовому ринку торгували переважно імпортними овочами і фруктами. Як наслідок, карантин у Львівській області почнуть послаблювати лише з 15 травня, за умови, що кількість хворих буде зменшуватися. Проте наразі у сусідньому Львові можна говорити лише про негативну динаміку.

Що чекає на Тернопіль? Чи наступить наше місто на «львівські граблі», залежить насамперед від керівництва ринків, які зобов’язані забезпечити всі передбачені урядовою постановою епідеміологічні заходи безпеки, від санепідемслужби, яка має контролювати роботу ринків, у тому числі не допускати стихійну торгівлю, й від нас самих, від нашого здорового глузду.

Від admin