У музеї в селі Великий Глибочок поблизу Тернополя зберігають вишиту сорочку Ярослава Стецька. Її вишила його дружина Слава Стецько у 1944 році в Мюнхені. Про це Суспільному розповів засновник музею Ярослава і Слави Стецьків – Мирон Сагайдак.

Музей розташований у колишньому парафіяльному будинку, якому понад двісті п’ятдесят років. Діє музей Ярослава і Слави Стецьків понад 18 років.

За словами наглядачки музею Марії Назарової, там представлені більше сотні експонатів. Серед них вишиванка:

Головним експонатом музею є сорочка Ярослава Стецька. Він дуже любив ту сорочку, в ній брав участь в різних заходах. Узор – символіка України, голубий з жовтим. Трохи вигорів колір“.

У 2002 році 19 серпня Слава Стецько поїхала до себе на квартиру в Мюнхен в Німеччину, щоб взяти деякі речі. Вона забрала і сорочку, – каже Марія Назарова:

Цю вишиванку передала особисто моєму дідові Мирону Сагайдаку“.

Засновник музею Мирон Сагайдак розповідає, що цю сорочку Слава Стецько вишила, щоб підтримати пораненого чоловіка:

У 1944 році він був у концтаборі смертників. Коли втікав звідти, то був сильно ранений. А Слава Стецько тоді завідувала Червоним Хрестом, і вона дізналася про це. Викрала його з тої лікарні і лікувала сама. Сиділа біля нього день і ніч. Думала, як підтримати, і почала вишивати сорочку: то вона мені особисто розказала. Ярослава думала, може і та сорочка помогла, бо Ярослав став інакше дивитися на світ, став на ноги і переборов ті недуги“.

Від admin