Кабмін посилив правила карантину через коронавірус, за порушення яких передбачено штрафи (від 17 до 34 тисяч гривень). Поліція виявляє порушників, а суд ухвалює рішення штрафувати чи відпустити з миром.

Деякі карантинні заборони допускають досить вільне трактування як з боку порушників, так і правоохоронців. Що треба знати, якщо на вулиці зупинить поліцейський патруль і пригрозить штрафом, «Слово і діло» розпитало адвоката Андрія Подосінова.

Юрист насамперед зазначив, що, порушуючи карантинні правила, людина наражає на небезпеку не тільки себе, а й оточуючих. Також він висловив надію, що поліція все-таки налаштована попереджати людей з метою профілактики, а не хапати на вулиці всіх без розбору.

«Я схильний оптимістично дивитися на те, що вулиці будуть патрулюватися активніше і саме для профілактики порушень карантину. Тим більше, що судова практика здебільшого показує, що тих, кого притягують до адміністративної відповідальності, або виправдовують, або виносять усне попередження. Зокрема, днями жінку намагалися оштрафувати за те, що вона, порушуючи карантин, їхала на роботу, не маючи при собі необхідного дозволу. Але суд встановив, що вона їхала шити маски і ухвалив рішення не накладати штраф у цій ситуації», – розповів Андрій Подосінов.

Проте, ситуації можуть виникнути різні, тому краще знати свої права, тим більше, коли не зовсім зрозумілі обов’язки.

Отже, що важливо знати, якщо вас зупинили на вулиці працівники поліції:

  • не потрібно платити штраф на місці;
  • ви можете переписати посади і прізвища правоохоронців, а також номери їхніх нагрудних значків;
  • покази на місці можна не давати, але в протоколі треба відобразити свою позицію, а також відзначити, що ви вимагаєте адвоката;
  • м’яко, але впевнено попросіть копію протоколу;
  • відеофіксацію можуть проводити не тільки співробітники поліції, але і інші люди;
  • за адмінпорушення можуть затримати для встановлення особи і доставити до відділу поліції, але не більш ніж на 3 години.

unnamed (14)

Від admin