Кабінет міністрів України на засіданні 29 квітня ухвалив рішення, яке дозволяє відкрити продовольчі ринки під час карантину. Однак у Тернополі робота цих торгівельних об’єктів до 11 травня не розпочнеться. Все пов’язано з тим, що робота таких ринків має відповідати обов’язковим вимогам, які встановило Міністерство охорони здоров’я, – пише “Терноград”.rynok-2020-1

Головний державний санітарний лікар України розробив та затвердив перелік вимог щодо профілактики COVID-19 при торгівлі продуктами на агропродовольчих ринках:

– наявність реєстрації агропродовольчого ринку як оператора ринку харчових продуктів;

– допуск працівників та відвідувачів на територію ринку виключно за наявності вдягнутої медичної маски (респіратора);

– проходження безконтактного температурного скринінгу;

– наявність на кожному вході (в’їзді) на територію ринку диспенсерів з антисептиком;

– кількість відвідувачів, які одночасно перебувають на території ринку, не більше одного на 10 кв. м торговельної площі;

– відстань між місцями продавців – не менше трьох метрів, місця торгівлі мають бути обладнані захисними екранами між продавцями та покупцями (з плівки або пластику);

– проведення дезінфекції контактних поверхонь кожні три години, прибирання та дезінфекція всіх приміщень, включаючи стаціонарні торговельні місця в кінці кожного робочого дня;

– відсутність неконтрольованої (стихійної) торгівлі на прилеглій до ринку території;

– забезпечення постійного інформування відвідувачів щодо встановлених обмежень, яких необхідно дотримуватися;

– агропродовольчі ринки зобов’язуються дотримуватися вимог щодо профілактичних заходів протидії поширення COVID-19 та оперативного усунення порушень.

Контролювати дотримання санітарних вимог доручили Державній службі з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Щодня не менше двох інспекторів служби мають слідкувати за дотриманням вимог на ринку.

Цього ж дня, 29 квітня, у Тернополі відбулося чергове засідання міського штабу для боротьби з коронавірусом. На засіданні керівник міського управління Держпродспоживслужби розповів, що лише три ринки у Тернополі мають реєстрацію, про яку йдеться у рішенні уряду.

«Відповідно до однієї з вимог головного санітарного лікаря України ринок повинен бути зареєстровании, мати експлуатаційний дозвіл. На даний момент у Тернополі є три ринки, які у нас зареєстровані, які можуть працювати, але, згідно з цими вимогами, які були прописані у постанові», – розповів начальник Тернопільського міського управління Держпродспоживслужби Іван Гавришків.

Керівники ринків також взяли участь у засіданні оперативного штабу. За їхніми словами, вони не готові зараз до відкриття ринків.

Директор ТОВ «Тернопільський центральний ринок» Юрій Ворко розповів: «Станом на сьогоднішній день є два таких основних питання. Це відгородження між продавцем і покупцем, а також відстань між продавцями. Цей варіант ще потрібно відпрацювати, як практично це реалізувати».

Подібна проблема і на ринку ТзОВ ВІП-МАРКЕТ. Про це на засіданні розповів директор ринку Іван Супрунюк.

«Ми не зможемо забезпечити відстань між продавцями. У нас торгові точки знаходяться одне біля одного. І так само й захисні завіси ми не зможемо поставити, бо люди звикли на ринку пробувати, торкатися товару і так далі. Ми говорили з підприємцями, вони просто не готові продавати. Обмежена кількість транспорту, мало відвідувачів із районів. Ми прийшли до того, що нам недоцільно відкривати ринки», – каже Іван Супрунюк.

Своїх колег підтримала і директор ТзОВ «ПРАЙМ ВЕСТ» (ринок «Оріон») Ганна Паньчук. «Ми теж не готові працювати. І ризикувати здоров’ям людей ми теж не готові», – каже Ганна Паньчук.

Тож у Тернополі робота продовольчих ринків до 11 травня не розпочнеться.

На нараді оперативного штабу медики наголосили: вихід із карантину має бути поетапним. Зараз у Тернополі ситуація із поширенням коронавірусу краща, ніж у районах області, тому різкий притік людей може погіршити ситуацію в місті. На цьому наголосив лікар-епідеміолог Тернопільського обласного лабораторного центру Володимир Паничев: «На нашу думку, першими мають запрацювати об’єкти, що надають послуги для міського населення. Це дасть можливість уникнути значного, неконтрольованого напливу людей із районів. Тенденція зберігається: місто Тернопіль є острівцем відносної стабільності у цій ситуації, і захворюваність по місту в інтенсивних показниках значно нижча, ніж по області. Тому не хотілося б отримати після відкриття роботи закладів і установ значного притоку населення із приміських районів», – вважає лікар-епідеміолог Володимир Паничев.

Від admin