Концерт з нагоди 140-річчя з Дня народження українського композитора, педагога, громадського діяча, нашого земляка Василя Безкоровайного відбувся у Тернопільській музичній школі №1 імені В. Барвінського. Творча спадщина митця нараховує понад 350 творів в різних жанрах – для дитячих, жіночих, чоловічих та мішаних хорів, для фортепіано, скрипки, солоспіви, мелодекламації, оперета та музика до спектаклів. Зі сцени прозвучали найцікавіші з них у виконанні учнів та викладачів школи. Організатором, автором сценарію та ведучою цього проекту виступила викладач фортепіанного відділу Софія Кушнір, – інформує офіційна Інтернет-сторінка школи.

bezkorovainyy-2020-1

Розпочався концерт урочистим звучанням оркестру духових інструментів (керівник Ференц Г.В.). У виконанні юних артистів прозвучали «Вальс Роми» та «Аркан» Василя Безкоровайного в аранжуванні Г.В. Ференца. Надзвичайно цікавими стали сольні фортепіанні номери: ніжно подзвеніла «Пластунка», яку зіграла Піговська Анастасія (викладач Кушнір С.В.), зачарували слухачів твори «Верховино» та «Шуміли верби» у виконанні Михалків Христини (викладач Плахцінська О.А.) та Заєць Максима (викладач Данилів Б.В.).

bezkorovainyy-2020-5

Весняний настрій чудово передав Лєбєдєв Олександр (викладач Шпак М.М.), виконавши твір «Гагілка», а народні мотиви відтворила Мужевич Надія у «Віють вітри» (викладач Момот Л.І.), закружляти у танці захотілось, слухаючи Лойко Анну (викладач Кушнір С.В.) з її «Вальсом Андрійка» та Ксенію Гулько-Голуб (викладач Ящишин І.Я.) з «Українським фокстротом». Степанюк Софія (викладач Сікало М.Ю.), виконавши твір «Спомини з гір», запросила усіх присутніх у залі помандрувати чарівними Карпатами.

bezkorovainyy-2020-7

Окрасою концерту став виступ наймолодших учасників – хору учнів першого класу (керівник Потепньова Х.О.) з піснею «Сидів котик».

bezkorovainyy-2020-3

Окрім сольних номерів, звучали також і ансамблі. Зацікавлення у слухачів викликав твір «Заграй мені, цигане» у виконанні дуету скрипалів Інеси Тепер та Соломії Палиці (викладач Дунець О.С., концертмейстер Хмарова В.М.). Фортепіанний дует викладачів Кушнір С.В. та Одобецької І.М., презентувавши твір «Вільхівка», отримав бурхливі оплески публіки.

bezkorovainyy-2020-9

Надзвичайно ніжно зіграла один з наймилозвучніших творів В.Безкоровайного – «Поему» – викладач фортепіанного відділу Сікало М.Ю. Чуттєвим виконанням твору «Для проліски» вразила слухачів викладач вокального відділу Семенчук Г.Й. (концертмейстер Карп’юк С.П.).

bezkorovainyy-2020-8

«Танго Стефи» у аранжуванні Жукової О.С. ніжно і проникливо прозвучало у виконанні інструментального тріо викладачів струнно-смичкового відділу Дунець О.С. та Вольвін Т.О. (концертмейстер Жукова О.С.).

bezkorovainyy-2020-6

На завершення концерту ансамбль старовинної музики (керівник Галішевський А.В.) зірвав бурхливі оплески, продемонструвавши твір «Шумка-думка».

bezkorovainyy-2020-4
Чудовим доповненням концерту стали фото- та відеоілюстрації, влучно підібрані молодим викладачем фортепіанного відділу Томин І.Б.

Організатор і ведуча цього концерту С.В. Кушнір ознайомила присутніх із життєвим та творчим шляхом нашого земляка Василя Безкоровайного, адже вона давно досліджує творчість цього композитора, колекціонує нотну спадщину, а також є ініціатором створення в своєму кабінеті світлиці В.Безкоровайного. На жаль, не всі його твори збереглися, але їх відновити намагаються нащадки композитора. Зараз справою видання творів займається Богдан Безкоровайний – внучатий племінник композитора, Голова Симферопольського наукового товариства імені В.Безкоровайного ,та його дружина – Заслужена артистка України Наталя Безкоровайна. Під час концерту присутні мали можливість побачити відеозапис виконання нею твору «Де ж ти, листочку». Нащадки композитора підтримують у школу у пропаганді та популяризації творчості Василя Безкоровайного, дарують нотну літературу та його особисті речі. Цьогоріч внуки композитора подарували для світлиці портрет свого талановитого дідуся.

bezkorovainyy-2020-2

Організатори дійства сподіваються, що спільними зусиллями творча спадщина цього талановитого музиканта буде повністю відновлена, і ще не один концерт слухачі милуватимуться дивовижними творами Василя Безкоровайного, які так полюбилися слухачам!

Допис Віри Камінської, фото Вікторії Хмарової, Наталії Плахцінської

Від admin