«Яке прекрасне рідне слово! Воно – не світ, а всі світи!». Ці слова українського поета Володимира Сосюри донині актуальні для кожного народу. Разом із тим, дуже важливо згадувати їх не лише, коли відзначається Міжнародний День рідної мови. Хоча тернопільські школярі та їхні педагоги, які зібралися 21 лютого в актовій залі Української гімназії імені Івана Франка на загальноміське свято «Учнівський філологічний Олімп-2020», пам’ятають про них постійно. Адже ці діти – переможці міських етапів мовно-літературних конкурсів, і вже сьомий рік поспіль саме у Міжнародний день рідної мови, в приміщенні гімназії відбувається церемонія їх нагородження.

gimnazia-mova-02-2020-6

Як розповів ініціатор та засновник дійства директор Української гімназії Анатолій Крижанівський, основна мета такого заходу, окрім, звичайно, вшанування юних тернопільських мовознавців та визнання їхніх досягнень, – підтвердження престижу української мови та її високого статусу в нашому сучасному суспільстві.

«Ми всі відчуваємо, що зараз є певна загроза український мові в державі, тому мусимо захищати своє рідне слово. І я вважаю, що це найголовніша мета нас усіх, – сказав, звертаючись до присутніх, Анатолій Крижанівський. – Зараз у світі залишилося близько шести тисяч, і кожен старається розмовляти материнською, рідною мовою, намагається її утверджувати, тому що рідна мова – найдорожче, що може бути. Ми вважаємо, що є певна загроза нашій рідній мові тут, на теренах України. Не треба цього таїтися. Тому що є інші різні мови, в тому числі російська, якої дуже багато. Вона присутня в ЗМІ, у соцмережах. Відтак для нас дуже важливо, щоб Україна була українською мовою, і щоб як держава вона утверджувалась. На цьому шляху потрібно зробити ще дуже багато, і я думаю, що ви, коли закінчите свої навчальні заклади і роз’їдетесь по Україні в різні виші, зможете своїми знаннями, здобутками, своїми словесними та вербальними силами утверджувати мову, і вона буде дійсно найкращою, найціннішою, наймилішою для нас усіх».

gimnazia-mova-02-2020-8

Цього року в Тернополі проводились такі випробування із знань рідної мови, як Х Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, ХХ Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика, ХІХ Всеукраїнський конкурс учнівської творчості під гаслом «Об’єднаймося ж, брати мої», міський етап Всеукраїнської учнівської предметної олімпіади з української мови та літератури. У міських етапах цих конкурсів взяли участь 710 учнів та учениць, які знають і люблять українську мову, із 45 закладів загальної та середньої освіти міста Тернополя. 85 із учасників вибороли 116 призових місць. Саме вони і стали гостями свята в Українській гімназії.

gimnazia-mova-02-2020-4

Отож, впродовж дійства «Учнівський філологічний Олімп-2020» вітали і нагороджували усіх, хто посів треті, другі та перші місця на цих мовних випробуваннях, вручаючи дипломи третього, другого та першого ступенів. Їх імена урочисто оголошували, дітей викликали на сцену, почесні гості дарували подарунки.

gimnazia-mova-02-2020-2

До речі, близько двадцяти учасників свята отримали по два, а дехто навіть і по три дипломи за свої успіхи у цьогорічних мовознавчих конкурсах. Скажімо, по три нагороди за високі знання та результати здобули Олена Бартіш (Школа-колегіум), Анна Мерецька, Катерина Лепявка (Тернопільська Українська гімназія), Ірина Зубар (ТСШ №3).

gimnazia-mova-02-2020-3

Окремо вшанували і тих дітей, які представлятимуть чи вже представили Тернопіль на заключних етапах змагань з української мови – конкурсів та олімпіад. Їх, до речі, дванадцятеро – Ілона Іванюк (ТЗОШ №16 імені В. Левицького), Софія Матвіїв (СШ з вивченням основ економіки), Олена Бартіш (Школа-колегіум ім. Патріарха Йосифа Сліпого), Соломія Дзюба, Анастасія Дзюбан (ТСШ №29), Світлана Хмарук (ТЗОШ №19), Богдан Ковальчук (ТЗОШ № 9), Василь Лукащук (ТСШ №3), Катерина Гач, Валерія Сивак, Богдана Василишин, Катерина Лепявко (Тернопільська Українська гімназія ім. І. Франка).

gimnazia-mova-02-2020-1

А ще на присутніх чекала яскрава концертна програма, присвячена українській мові, яку підготували гімназисти. Окрім пісень та романсів, танців у виконанні юних талантів, звучали цікаві факти та цитати про рідну мову загалом й українську зокрема, вірші, проза.

gimnazia-mova-02-2020-5

gimnazia-mova-02-2020-7

«Ми не загинем, не помрем, не бути нам в руїні! Ми нашу мову збережем, коли ми – Україна!», – ці слова червоною ниткою пройшли крізь усе дійство, вкотре утверджуючи значення рідної мови для майбутніх поколінь…

Олена Лайко, «Тернопільська Липа».

Фото автора

Від admin