У Тернополі станом на 14 січня захворюваність на ГРВІ та грип нижче порогових показників. Однак ще з середини грудня кількість хворих на пневмонію з важким перебігом почала зростати. Лікарні Тернополя готові до загострення ситуації та забезпечені усім необхідним, – повідомляє прес-служба міської ради.

danchak-komisia-2020

«Станом на 14 січня показник захворюваності на ГРВІ та грип у Тернополі нижчий порогових. Це означає, що ситуація стабільна та контрольована, зважаючи на зимовий період, – роз’яснює начальник відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Тернопільської міської ради Василь Даньчак. – Показник захворюваності на ГРВІ становить лише 64,6% (440 випадків на 100 тис. нас.) від орієнтовного розрахункового показника визначення низького рівня початку епідемії (він становить 681 випадок)».

Як додає Василь Даньчак, попри низький поріг захворюваності, спостерігається високий показник госпіталізації. «Я хочу наголосити і застерегти усіх тернополян: не займайтеся самолікуванням. Зараз бачимо, що багато пацієнтів приходять у лікарню на 5-7, а іноді на 10 добу після початку хвороби вже з ускладненнями. Швидкий перебіг хвороби та супутні патології призвели до смерті 3 пацієнтів. В одному випадку підтвердили штам грипу А. Зараз у стаціонарі Тернопільської міської комунальної лікарні №2 знаходиться на лікуванні 36 хворих з пневмоніями, 6 з них важкі.

Особливістю цього захворювання є стрімкий некерований перебіг, тому критично важливо розпочати лікування якнайшвидше. Тому я прошу вас дотримуватися рекомендацій лікарів, як зберегти власне здоров’я та життя».

Тернопільські медики звертаються до тернополян з проханням не займатися самолікуванням та пройти вакцинацію, а сімейних лікарів – приходити додому до пацієнтів та обмежити консультації телефоном.

Варто також зазначити, що від початку року спостерігається значне зниження захворюваності серед дітей усіх вікових категорій.

Контролюватиме ситуацію із захворюванням оперативний штаб

З метою оперативного реагування на усі випадки в місті сформовано оперативний штаб під головуванням начальника відділу охорони здоров’я міської ради Василя Даньчака.

Штаб буде вивчати потенційну загрозу поширення пневмонії, забезпечуватиме широке інформування населення про необхідність звертання до лікарів на ранніх стадіях хвороби.

Телефони зв’язку з оперативним штабом – 52-56-96, електронна пошта – voz_ta_mz@ukr.net.

Як вберегтися від захворювання – важливі рекомендації

1) Найкращим засобом, що забезпечує повноцінну та високоефективну профілактику грипу, є вакцинація. Щеплення від грипу рекомендується робити дітям у віці від 6-ти місяців, а також усім дорослим людям. Щеплення від грипу рекомендується робити дітям у віці від 6-ти місяців, а також дорослим. Протипокази до вакцини є, але їх мало. Ваш найкращий порадник у цьому питанні – це сімейний лікар.

2). Якщо ви все ж захворіли, то якомога швидше звертайтеся до лікаря. Не займайтеся самолікуванням. Це дуже небезпечно. Якщо захворіли — залишайтеся вдома. Вашому організму, щоб легко побороти вірус, потрібен відпочинок. Хворіючи «на ногах» ви наражаєте на небезпеку усіх, хто навколо вас

3) Регулярно вживати загальнозміцнюючі препарати та засоби для підсилення імунітету.

4) Забезпечити всім членам сім’ї повноцінне харчування з високим вмістом вітамінів у природному вигляді.

5) Крім того, в період зростання захворюваності на грип необхідно запровадити такі зміни в спосіб життя:

– уникайте контакту з особами, які мають симптоми грипу. Якщо така людина з’явилась у вашому оточенні, постарайтеся дотримуватися дистанції не менше 2 м;

– обмежте своє перебування в місцях великого скупчення людей;

– якомога частіше провітрюйте приміщення;

– намагайтеся не торкатися очей, носа, рота немитими руками;

– уникайте обіймів, поцілунків і рукостискань;

– прикривайте ніс і рот при чханні або кашлі одноразовою паперовою серветкою, яку одразу ж після використання треба викинути;

– частіше мийте руки (цього правила особливо важливо дотримуватися дітям, які дуже часто торкаються руками всього, що їх оточує)

– виходьте разом з дітьми на прогулянку.

6) Відвідуйте лікарів, проводьте щоденний моніторинг рівня захворюваності за місцем проживання.

7) За місцем праці звертайтеся до керівників щодо проведення вакцинації.

І пам’ятайте, що здоровий спосіб життя – один з найкращих методів укріплення імунітету.

Від admin