Отже, у нас тепер січень. Причому, не простого року, а кругло-цифрового – 2020. Лише тільки набір цифр із двох двійок та двох нулів – серйозний натяк на те, що все тепер має бути якось по-іншому. За нумерологією, четвірка, яку одержуємо в сумі, свідчить про стабільність і впевненість у майбутньому, але при цьому – про страх перед змінами і впертість. У ній, «четвірці», незрозумілим чином поєднуються бажання творити і відсутність уяви, консерватизм та схильність до суперечок. Цікаво, як ці риси впливатимуть на наш 2020-тий?!

ozero-02-01-2019-3-600

Разом із тим, сама назва нового десятиліття, яке цей рік відкриває, – «двадцяті», багато до чого зобов’язує. Чому? Та хоча б навіть з огляду на паралелі з минулим. Як відомо, у двадцятому столітті в Сполучених Штатах, Канаді та Західній Європі, зокрема, в таких містах як Нью-Йорк, Лос-Анджелес, Чикаго, Детройт, Монреаль, Берлін, Лондон, двадцяті роки іменувались як «буремні» та «ревучі» («Roaring Twenties»). У Франції цей час відомий під ще більш викличною назвою «божевільні» («années folles»). 1920-ті у західному світі, в основному в США, називали ще періодом «Проспериті», окреслюючи цим словом короткочасне процвітання, піднесення…

Синкоповані й такі вільні за своєю суттю та музичним вираженням ритми джазу, вишуканий еклектичний мистецький стиль ар-деко, дами модниці-флеппери, які дали нове бачення сучасній жіночності із спідницями довжиною трохи вище колін, короткими стрижками, капелюшками-дзвонами, разками перлів на шиї та навіть вмінням керувати авто, – все це яскраво демонструвало соціальний, мистецький та культурний динамізм епохи 1920-тих років. Саме вона стала свідком небаченого досі прогресу: широкомасштабного використання автомобілів, телефонів та радіо, електрики загалом і холодильників з кондиціонерами зокрема, розвитку авіації, кіноіндустрії, збільшення споживчого попиту та людських прагнень, що проявлялись у значних змінах способу життя та культури. Увагу засобів масової інформації у ті часи більше, аніж якісь інші теми, почали приваблювати знаменитості, особливо зірки спорту та кіно. І тривало так “бурхливо” все, до речі, аж до початку Великої депресії, яка все “пригальмувала” в 1929 році. Однак, звичайно, таки не все, – джаз із короткими спідницями таки залишились!

Як пройдуть «двадцяті» у наш час, через століття, спрогнозувати непросто, зважаючи на шалений сучасний ритм життя, розвиток інформаційних технологій і просто науки, вражаючі технічні нововведення, не кажучи вже про швидкість змін ситуації у цілому світі загалом і в кожній країні зокрема. І хоча певні паралелі з минулим століттям вже однозначно проглядаються, але навіть точний погодній прогноз на найближчий час, з огляду на тенденції зміни клімату та інші нюанси, фахівцям досі зробити важко.

ozero-02-01-2019-1-600

От, скажімо, на січень 2020 року синоптики прогнозують діаметрально різні речі. Наразі у нас “плюс” і зовсім малосніжно (один день снігопаду 29 грудня не рахується). А от надалі фахівці обіцяють найближчим часом 21-60 сантиметрів снігу, а в горах навіть до 1,25 метра. Разом із тим, у західних областях, за їхніми словами, опадів буде менше, аніж у попередні роки (то сніг – це таки опади чи ні). Також, згідно інтернет-джерел, очікується, що вже за тиждень після Нового року до нас прийдуть морози: –12-13 і навіть до двадцяти градусів, які триматимуться до 24 січня. А потім, до кінця місяця спостерігатимуться відлига і сніг з дощем. Причому, потеплішати має аж до 10 градусів (очевидно, все таки у південних регіонах). А загалом, окрім дощу та різних видів снігу – від сухого до мокрого, нам обіцяють хуртовини та шквальний вітер.

Зате народні погодні прогнози – більш стримані у своїх передбаченнях та консервативні. І щодо теплого Різдва (а саме таке наразі очікується) говорять: «Зелене Різдво – білий Великдень», «Який день Різдва – такий і на Петра, бо як Різдвові, так і Петрові», «Січень без снігу – літо без хліба», «У січні – березень, то бійся в березні січня», «Якщо січень мокрий та з відлигами – чекай холодного літа».

А коли вірити у ті морози, що нам синоптики вже десь за тиждень «начаклували», народні прислів’я дають такі висновки: «Якщо січень холодний, то липень – сухий і спекотний; грибів не ждіть до осені», «Якщо у січні висить багато густих і довгих бурульок – урожай буде хороший», «Якщо у січні часті снігопади та завірюхи, то в липні часто йтимуть дощі». Тільки, якщо в січні буде одночасно і мінус двадцять і плюс десять, на який липень нам варто розраховувати?…

Загалом, другий зимовий місяць у своїх приказках народ бачив таким: «Січень снігом січе, а мороз вогнем пече», «Січень, січися, а ти – до печі тулися», «Січень не так січе, як у вуха пече», «У січні вночі панують сови та сичі», «Січень січе та морозить, а ґазда з лісу дрова возить».

Отож, розпочинаємо наразі січень і сподіваємося, що він буде для усіх нас щасливим. А світле свято Різдва, яке вже зовсім скоро видзвонюватиме дзвіночками колядників та вертепів, теплі мелодії колядок та щедрівок, що лунатимуть довкола у цей час, додадуть позитивних вібрацій та радості оточуючому світу, даруючи добро та сподівання на краще.

Олена Лайко, «Тернопільська Липа»

Фото автора. На фото: Тернопільський став, 02.01.2020 року

Від admin