14 січня 2020 року прокуратурою Тернопільської області на офіційному веб-сайті здійснено публікацію «На Тернопільщині прокуратура попередила незаконний продаж майна комунальної власності без проведення конкурсу, вартістю понад 15 млн грн». Щоб з’ясувати, якою є ситуація із цим об’єктом – приміщенням колишньої залізничної лікарні на вулиці Франка у Тернополі, варто виокремити, які звинувачення висуває прокуратура і що є насправді, – пише «ТернопільLive».

zal-likarnia-2020-1

Прокуратура звинувачує чиновників міської ради у підробці будівельних документів

В інформації йшлося, що історичну будівлю колишньої залізничної лікарні посадовці Тернопільської міської ради планували приватизувати за суттєво заниженою ціною в інтересах діючого орендаря (4 млн). А саме, нібито для зниження вартості об’єкту було підроблено документацію, яка свідчила про нібито виконані орендарем роботи з відновлення окремих приміщень будинку (юридичною мовою – невід’ємних поліпшень будинку).

Що насправді: працівники міської ради не можуть підробити документацію про «невід’ємні поліпшення», бо не мають до них доступу.

Тернопільська міська рада вчиняє дії щодо приватизації комунального майна відповідно до вимог Закону України «Про приватизацію державного та комунального майна». Тобто, рішення про включення об’єкту в перелік, що підлягає приватизації, приймається колегіально – на сесії Тернопільської міської ради. ДЕПУТАТАМИ. А не рядовими працівниками мерії.

Також саме сесія визначає шлях приватизації. Викуп орендарем приміщення застосовується в тому числі, якщо орендар здійснив невід’ємні поліпшення (відремонтував частину приміщення, впорядкував територію тощо) орендованого майна. Але визначають, чи здійснив орендар такі поліпшення, не чиновники міської ради, а спеціальні служби, не пов’язані з нею.

Щодо приміщення колишньої залізничної лікарні ситуація така:

В ході підготовки об’єкту до приватизації орендарем було надано документи щодо проведених робіт з поліпшення об’єкта, зокрема, технічний висновок будівельної експертизи та висновок експерта-оцінювача про вартість невід’ємних поліпшень. Відповідність закінченого будівництва об’єкта проектній документації та його готовність до експлуатації Державна архітектурно-будівельна інспекція (ДАБІ) України засвідчила Сертифікатом. Відтак, спеціалісти ДАБІ (загальнонаціональний контролюючий орган) підтвердили, що роботи з покращання приміщень виконані і визначена сума, яку витратив орендар на такі покращення.

І якщо навіть припустити, що вартість робіт з поліпшення було оцінено не вірно, винних треба треба шукати не в мерії, а в інших установах.

Чи був незаконний продаж майна

Обласна прокуратура стверджує, що попередила незаконний продаж майна комунальної власності без проведення конкурсу, вартістю понад 15 млн грн.

Що насправді: продаж майна не відбувся. Приміщення колишньої залізничної лікарні станом на сьогодні перебуває у комунальній власності Тернопільської міської територіальної громади. Тернопільська міська рада лише визначила можливість приватизації об’єкта, однак процедура продажу є не реалізованою. Бо рішення про приватизацію об’єкта приймається виключно на сесії депутатами від різних фракцій. А це питання на сесію не виносилося.

Чи вчинили злочин працівники міської ради

Прокуратура Тернопільської області звинувачує працівників міської ради Тернополя у злочинних діях, формулюючи це, як «…можливо вчиняли протиправні дії…».

Що насправді: жодних протиправних дій прокуратурою не встановлено, жодної експертизи з даного приводу не проводилось, не отримано висновків спеціалістів у будівельній галузі та спеціалістів ДАБІ, які робили оцінку майна.

Разом із тим, Ухвалою слідчого судді на вказаний об’єкт нерухомості накладено арешт. Розслідування триває.

Від admin