бійкВерховна Рада прийняла за основу депутатський законопроект про захист прав боржників при здійсненні колекторської діяльності. Про це повідомляється на сайті парламенту.

Проектом пропонується визначити поняття “колекторська діяльність”. Згідно з проектом, “колекторська діяльність – це професійна діяльність з врегулювання простроченої заборгованості здійснюється суб’єктами врегулювання такої заборгованості спрямована на добровільне погашення боржником на користь кредитора простроченої заборгованості

за грошовим зобов’язанням шляхом усній, письмовій взаємодії з ним, його представником ( представниками) (у тому числі з використанням електронного або іншого технічного засобу зв’язку, проведення телефонних переговорів з боржником, направлення письмових повідомлень до боржника, у тому числі в рамках обов’язкового досудового порядку врегулювання спору, повідомлення боржника про наявність заборгованості з допомогою автоінформатора)”.

Також документом пропонується заборонити колекторам залякувати боржників, дезінформувати їх, погрожувати і надавати їм неправдиві дані щодо їх заборгованості.

Крім того, пропонується встановити заборону на використання вульгарної і нецензурної лексики, фраз, що зачіпають особисту честь і гідність боржника, його ділову репутацію, а також використовувати силу.

Крім цього, пропонується встановити заборону колекторам зі свого номера і будь-яким способом повідомляти про заборгованість третім особам.

У пояснювальній записці зазначається, що за порушення порядку провадження колекторської діяльності в законопроекті передбачено адміністративний штраф.

Закон набуде чинності через шість місяців після його публікації. У випадку порушення порядку провадження колекторської діяльності в законопроекті пропонується ввести адміністративний штраф.

 бійк

Від admin