Золотопотіцький замок на Тернопільщині можна вважати одним із найкраще збережених — хоч і у стані запустіння та часткової руйнації. Пам’ятка розташована у центрі містечка і була збудована на рубежі XVI-XVII століть, пише Доба.

Свого часу твердиню захоплювало турецько-татарське військо, а у радянський час, коли Золотий Потік був райцентром, у замку розміщувалися районні державні установи. В останні роки його використовували п

ід місцеві майстерні, а зараз він зовсім пустує. У національному заповіднику “Замки Тернопілля” кажуть, старовинній місцині мають намір повернути середньовічне життя.

“Замок у Золотому Потоці у дуже плачевному стані. Треба робити фактично всі дахи, на проектно-кошторисну документацію необхідно 500-600 тисяч гривень виділити, щоб зробити як вимагає державна будівельна норма, які діють в країні, – каже генеральний директор Національного заповідника “Замки Тернопілля”Анатолій Маціпура.

Замок можна не тільки відновити, але й у майбутньому використовувати, як майданчик для проведення різноманітних фестивалів та культурних подій краю, переконаний архітектор Юрій Вербовецький. Чоловік розробив концепцію реставрації замку з пристосуванням у феодальне помістя 17-18 століття.  Зокрема, згідно його ідеї в замку можна відреставрувати старі кам’яниці і оборонні вежі. У палаці є ідея облаштувати тематичний готель та панську їдальню. Також  відкрити ремісничі майстерні, кузню-зброярню та конюшню. А посеред замкової площі знову буде колодязь.

Юрій Вербовецький каже, для того, щоб проєкт втілити у життя – необхідні не малі кошти. Проте архітектор має надію, що відгукнуться меценати, або ж вдасться виграти грант.  Тим часом інші пам’ятки, які є на Тернопільщині теж потрібно оновити, переконують у національному заповіднику “Замки Тернопілля, оскільки згодом їх можна взагалі втратити.

6f60783b436d230245ebfaf00a5331bf4ad630e1

Від admin