У Тернопільській обласній бібліотеці для дітей завершилась триденна Всеукраїнська науково-практична конференція директорів обласних бібліотек для дітей «Сучасна бібліотека для дітей – платформа для культурного розвитку громади». Подія об’єднала фахівців з усіх куточків України з метою удосконалення державної політики в галузі бібліотечної справи та розробки нових підходів до її реалізації.

         Під час конференції було обговорено і опрацьовано низку важливих питань, зокрема: проблеми функціонування та розвитку бібліотек для дітей в умовах децентралізації; нові реалії надання культурних послуг; забезпечення юного читацтва вільним доступом до книг та інформації, налагодження співпраці з різноманітними організаціями для реалізації державної політики культурного розвитку суспільства.
         У процесі пленарних засідань з промовами виступили: генеральна директорка Національної бібліотеки України для дітей Алла Гордієнко; директорка Департаменту моніторингу соціальних прав Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Світлана Глущенко; начальник відділу підтримки книговидання Українського інституту книги Юрій Марченко; начальник управління культури Тернопільської обласної державної адміністрації Григорій Шергей.
Серед основних меседжів – співпраця з громадськістю, владою, державними структурами; впровадження нових напрямків і форм роботи; вміння пристосовуватись до змін, використовуючи їх, як інструменти розвитку та модернізації бібліотечної справи.
 В рамках конференції також відбулась презентація автоматизованої інтегрованої бібліотечної системи «Koha», якою послуговується велика кількість бібліотек різних куточків світу і яка є найбільш гнучкою та зручною у використанні як для читачів, так і для працівників книгозбірень.
З метою вивчення проблем та перспектив функціонування бібліотек для дітей як культурних осередків об’єднаних територіальних громад, учасники конференції відвідали Теребовлянську Княжу Книгозбірню, а також Центр культури і дозвілля у с. Підгайчики. Мандрівка мальовничим середмістям Теребовлі завершилась  феєричним концертом, який для гостей влаштували викладачі та студенти Теребовлянського вищого училища культури.
Хороші враження в учасників конференції залишились і від візитів до осучаснених  бібліотек Тернополя, а також від екскурсії визначними пам’ятками Файного міста.
         Завершальний день Всеукраїнської конференції директорів бібліотек для дітей був присвячений підбиттю підсумків, аналізу усього побаченого і почутого, окресленню плану дій, відповідно до реальних обставин та майбутніх перспектив.
Напрацюваннями  Тернопільської обласної бібліотеки для дітей в сфері грантової, проектної та наукової діяльності з учасниками конференції поділились заступниця директора з наукової роботи Надія Чайківська та завідувачка науково-методичного відділу Тетяна Хованець.
         Свою солідарність з бібліотекарями тернопільщини та України висловили партнери та друзі Тернопільської обласної бібліотеки для дітей – меценатка, голова ГО «Асоціація жінок України «Дія» Ольга Шахін, поет та журналіст Володимир Барна, представники видавництва «Підручники та посібники», завітавши на конференцію зі словами підтримки і чудовими книжковими подарунками для усіх учасників та бібліотеки.
         За організацію та гідне проведення конференції всеукраїнського масштабу, директорку Тернопільської обласної бібліотеки для дітей Надію Новіцьку було нагороджено почесною відзнакою від Національної бібліотеки України для дітей.
         Щиро дякуємо всім учасникам конференції за спільну злагоджену роботу, обмін цікавими думками та оригінальними ідеями, а також палке бажання удосконалювати та розвивати бібліотечну галузь.
20818_1 (1)
Уляна Пилипчук, провідний редактор Тернопільської обласної бібліотеки для дітей

Від admin