Під час розчистки костелу св. Антонія у смт. Залізці, волотери розчистили і територію замку, який знаходиться біля костелу. Зазначимо, залозецький замок зедений у 1516 році Мартином Кам’янецьким. Розташований понад річкою Серет. Побудований з пісковика, в плані чотирикутний з чотирьохярусними баштами і комірами з підйомним мостом, перекинутим через рів з водою.

Під час українсько-польської війни (1648–1655) замок двічі руйнували козацькі загони. У 1675 р. відбудована твердиня витримала облогу турецьких загонів Ібрагіма Шишмана. Згодом замок належав Вишневецьким, Потоцьким, потім – литовському ґенераллейтенантові М. Ронікеру.

В той час ще зберігав риси великопанського помешкання. Але вигляд і характер замку докорінно змінилися, коли наступний власник І. Мйончинський влаштував там фабрику сукна. Згодом В. Дєдушицький обладнав броварню, зруйнувавши всю передню частину замку.

В часи Першої світової війни Залізці неодноразово опинялись у зоні бойових дій. Російська артилерія перетворила замок на руїну. Частково збереглися північна частина, фраґменти західної стіни на висоту 1-го ярусу та склепінчасті підвали.

Після вересня 1939 р. руїни замку почали розбирати для будівництва колгоспів, доріг. Залозецька фортеця зараз стоїть у руїнах. Нині пустирище замкового двору оточують лише фрагменти товстих обороних стін висотою 2,0 — 1,5 м. Збереглися фрагменти північної та західної стіни, напівпідвальний поверх з вузьким коридором.

ef923e24a2bfd3766715debcba049aa5bb634ff6

Фото: Благодійний фонд “Пам’ять і любов” 

Джерело: Доба

Від admin