Станом на липень 2019 року приготування пісного борщу коштувало 24,6 грн, борщу з м’ясом – 108,1 грн.
Для підрахунку вартості страви були взяті середні ціни по Україні згідно статистики станом на липень 2018 і 2019 років, повідомив директор Асоціації постачальників торгівельних мереж Олексій Дорошенко на сторінці в Facebook, пише Голос.
«Ми взяли найпростіший рецепт борщу: свинина – 600 гр, картопля та буряк – по 500 гр, капуста – 300 гр, морква та цибуля – по 200 гр, вода – 3 л, лавровий лист, сіль, чорний перець – за смаком, сметана 15%– 200 гр, головка часнику – 50 гр. А пісний борщ ми готували та рахували за таким же рецептом, але без м’яса та сметани», – розповів Дорошенко.
За його словами, за 600 гр свинини торік в липні ми платили – 68,6 грн, а в липні цьогоріч – 71,8 грн. Зростання за рік всього на 5%. Торік півкілограма картоплі обходилося в 4 грн, а за рік ціна підстрибнула аж на 90% – 7,6 грн. За півкіло буряку правили в липні минулого року – 5,2 грн, а поточного року – 5,7 грн (+10%), 300 гр капусти минулого року продавалися в середньому за 2,4 грн, а в цьому – 2,7 грн (+12%). Цибуля торік коштувала 1,4 грн за 200 гр, цьогоріч – 2,4 грн (+71%).
200 гр моркви у 2018 році коштували 5,2 грн, у цьогоріч – 3,3 грн. Купуємо на 36% дешевше.
За 200 гр сметани треба було віддати рік тому 10,4 грн, а зараз – 11,7 грн. За рік вартість підвищилася на 12%.
Трохи часнику до борщу в липні минулого року обходилося в 1,9 грн, у липні цього року – 2,9 грн. А це +53% до минулорічної ціни.
Експерт зазначив, що за рік вартість пісного борщу зросла на 22%, або на 4,5 грн. А вартість борщу з м’ясом зросла на 9%, або на 9 грн.
«Пісний борщ на липень 2019 року обходиться в 24,6 грн, тоді як минулого року коштувала 20,1 грн. Борщ з м’ясом станом на липень 2019 року обходиться в середньому в 108,1 грн, тоді як торік коштував 99,1 грн», – підсумував Дорошенко.