Алеї зірок є в багатьох містах світу – в Лос-Анджелесі, Каннах, Гонконгу, Києві, Харкові. Десь їх прикрашають зірки з іменами видатних особистостей, десь – відбитки долонь, десь – і одне, і друге. На алеї зірок у Тернополі, що розміщується на вулиці Сагайдачного, імена видатних городян закарбовані в бронзі, що має вигляд квітки терену. Виготовляють їх у Львові за гіпсовою заготовкою тернопільського скульптора Дмитра Пилип’яка. Особливим є те, що нові зірки відкривають у нас саме на День Міста. Така традиція зародилась 28 серпня 2011 року. Відтоді щороку зірками із терновими пелюстками Тернопіль вшановує тих, хто зробив і робить вагомий внесок у розвиток та прославу рідного краю.

aleia-zirok-2019-1
Фото з мережі Інтернет

Цього року особистою бронзовою квіткою терену відзначать Ігоря Пелиха – українського телеведучого, тележурналіста, продюсера, громадського діяча, який народився і жив у Тернополі і рівно десять років тому трагічно загинув в автокатастрофі. Талановитий музикант, який свого часу зробив надзвичайно багато для популяризації української сучасної рок-музики, чудовий радіоведучий, який увійшов в історію радіомовлення Тернополя, а зокрема, «Радіо Тернопіль – 106, 1 ФМ», як ді-джей Роджер, безмежно креативний та веселий шоумен, який власноруч почав змінювати формат українського телебачення, завдяки таким програмам, як «Не всі вдома», «Галопом по Європах» та ряду інших. Великий патріот, життєлюб, хороший друг і просто позитивна світла людина, біля якої усім завжди було легко, світло і позитивно. Іменем Ігоря Пелиха у Тернополі названо одну з вулиць у Північному мікрорайоні міста, а тепер засяє і зірка на його честь.

Ще однією зіркою цього року вшанують пам’ять людини, яка на весь світ прославила наше Тернопілля у спорті. Це кременчанин Андрій Пушкар – один із найславетніших спортсменів Тернопільщини, гордість нашого краю, заслужений майстер спорту України з армспорту. Андрій Пушкар за свою блискучу непереможну спортивну кар’єру 15 разів ставав чемпіоном світу, 16 разів – чемпіоном Європи, 7 разів вигравав Кубок світу серед професіоналів. В Україні на різних турнірах завоював близько 200 медалей, 30 нагород здобув в інших країнах світу. Минулої осені спортсмен трагічно загинув в автокатастрофі. Міська рада Тернополя прийняла рішення назвати одну з вулиць іменем Андрія Пушкаря, а тепер його ім’я засяє на Алеї зірок.

До речі, як повідомили друзі Андрія Пушкаря у соцмережах, команда спортивного клубу «Колізей» та вихованці Андрія Пушкаря проведуть на місці відкриття любительський турнір для всіх охочих поборотися на руку. До участі запрошують усіх бажаючих.

Ще однією зіркою – квіткою терену, яка запалає сьогодні в Тернополі, стане зірка чудового музиканта і педагога, людини, до таланту і безмежної глибини серця й доброти змогло доторкнутись не одне покоління юних тернополян, які під його керівництвом мали можливість співати і творчо та гармонійно розвиватися. Це засновник та директор Дитячої хорової школи «Зоринка», головний диригент Народної хорової капели «Зоринка», заслужений працівник освіти України Ізидор Доскоч. Після важкої хвороби Ізидора Олексійовича на стало в 2017 році, і тепер на пошанування його пам’яті на Алеї Зірок у Тернополі з’явиться іменна зірка.

Четверта зірка цього року буде присвячена 30-річчю громадської організації Тернопільського міського товариства «Вертеп», – культурно-просвітницькій організації, яка свого часу зробила справжній прорив у національно-патріотичному русі Тернополя, згуртувавши довкола себе патріотичну свідому молодь, яка хотіла змін, поступу, хотіла справжньої України для себе та своїх дітей.

Нагадаємо, що Алею зірок у Тернополі започаткували у 2011 році. Зараз її прикрашають 18 імен. Урочисте дійство із відкриття нових квіток терену на Алеї зірок сьогодні розпочнеться о 15 годині.

Олена Лайко, “Тернопільська Липа”

Від admin