школНе залишайте шкільні покупки на останній тиждень серпня – підготуйте дитину до навчального року заздалегідь! А ми підкажемо, що саме потрібно зібрати в школу, пише Твій світ.

Чим ближче перше вересня, тим частіше ми починаємо замислюватися про те, щоб купити все необхідне до школи своїм дітям. Найбільше хвилюються мами майбутніх першокласників, адже для них це перша серйозна підготовка до навчального процесу! Як не розгубитися в різноманітті канцелярських товарів, не накупити зайвого і обрати саме те, що підійде школярам найкраще? Читайте наші підказки!

 

Який одяг потрібен школяру

Перше, що необхідно придбати для дитини в школу – це шкільна форма. Сьогодні не існує суворих правил щодо її фасону, тому для дівчаток, до прикладу, можете сміливо обирати як сарафани, так і спіднички чи навіть брюки. Але обов’язково уточніть у школі, якому кольору форми там надають перевагу, тому що в різних навчальних закладах прийняті різні стандарти. Ви ж не хочете, щоб ваша дитина у бордовому шкільному костюмі почувалася ніяково в класі, де всі носять форму виключно синього кольору?

Подумайте також про спортивну форму та кросівки, змінне взуття, а також кілька кофтинок, які можна почергово комбінувати з «низом» – штанцями чи спідничками.

Ось перелік того, що потрібно придбати з одягу та взуття для школи:

  • Власне, шкільна форма (сарафан+жакет+спідниця/штани для дівчаток і піджак+штани для хлопчиків).
  • Спортивний костюм (якщо є можливість, купіть навіть два, щоб мати заміну).
  • Спортивне взуття (бажано 2 пари, на заміну).
  • Туфлі (2 пари: одна – щоб ходити в школу, друга – як змінне взуття).
  • Кофтинки, светрики (врахуйте, що рукави дуже затираються об парти та забруднюються. Тому верхніх кофтинок повинно бути кілька штук, щоб кожного дня одягати чисту).
  • Святкова блузка чи сорочка (вишиванка). Неодноразово згодиться для урочистих заходів.
  • Колготки, носочки, спідня білизна – все в достатній кількості для того, щоб змінювати їх щодня.

Звичайно, придбання всього цього вимагає чималої суми грошей, але вихід завжди можна знайти! Перегляньте, можливо у вас залишилися деякі речі потрібного розміру з минулого року, робіть вигідні взаємообміни дитячим одягом з родичами та знайомими, купуйте не в магазинах, а на оптових складах. Але при цьому обов’язково слідкуйте за чистотою одягу та його зношеністю, інакше ваша дитина буде виглядати неохайною.

Як вибрати шкільний рюкзак

Вибір «правильного» шкільного рюкзака – питання важливе, бо від нього буде залежати здоров’я спини вашого школярика. Слід розрізняти ранці й рюкзаки, адже між ними є певні відмінності.

Для дітей молодшого та середнього шкільного віку краще обирати ранці з більш жорстким корпусом і ортопедичною спинкою – це допомагає правильно розподіляти вагу підручників по хребту. Пам’ятайте, що порожній ранець повинен важити не більше одного кілограма, а заповнений – не більше 10 % від маси тіла школяра. Не беріть ранець на виріст – він повинен щільно прилягати до спини дитини і «сидіти» без викривлень та перекосів. Лямки повинні бути шириною 3-5 см і мати м’яку підкладку. Правильно підігнані лямки допомагають розподілити вагу вантажу, тому прослідкуйте, щоб вони не були занадто вільними і не тиснули.

Школярам старших класів більше подобаються стильні рюкзаки, які можна закинути на одне плече. На щастя, в підлітковому віці це вже можна робити без ризику викривити спину. Проте, варто пам’ятати, що вага порожнього рюкзака також не повинна перевищувати один кілограм.

При покупці ранця чи рюкзака звертайте увагу на важливі деталі: чи поміститься у ньому папка формату А4, чи є світловідбиваючі елементи, чи якісна на ньому фарба, чи передбачені бічні кишеньки для телефону та пляшки з водою тощо. Все це може зіграти вирішальну роль для безпеки та зручності користування.

Шкільне приладдя: список

Звичайно, охопити буквально все вам з першого разу не вдасться, але забезпечити дитині базу найнеобхіднішого ви повинні. Ось орієнтовний перелік того, що знадобиться школяру під час навчання:

  • щоденник;
  • зошити в клітинку (упаковка);
  • зошити в лінійку (упаковка);
  • обкладинки для зошитів;
  • обкладинки-самоклейки для книг;
  • ручки кулькові (упаковка);
  • олівці (прості і кольорові);
  • гумова стирачка;
  • точилка;
  • пенал;
  • альбом для малювання (2 штуки);
  • лінійка;
  • акварельні фарби і склянка-непроливайка;
  • торбинка для змінного взуття.

Потреби школярів відрізняються залежно від їхнього віку, і це теж потрібно брати до уваги. Вже під час навчання вам скажуть, що потрібно докупити. Наприклад, для школярів старших класів це можуть бути транспортир, циркуль і географічні карти, а для учнів молодшої школи – зошити в косу лінійку, кольоровий папір і клей. Але наведений вище перелік може стати основою для попередніх покупок.

Що потрібно першокласнику

Якщо вам пощастило бути мамою майбутнього першокласника чи першокласниці, то процес підготовки до школи буде для вас по-особливому хвилюючим. Ви повинні не лише максимально повно зібрати все необхідне для навчання, а ще й психологічно налаштувати дитину на суттєві зміни в повсякденному графіку.

Новий колектив, шкільні правила поведінки, необхідність щодня носити незвичну форму та проводити багато часу за партою – все це може спровокувати у дитини стрес. Ваше завдання – допомогти синові чи доньці підготуватися до навчального року і зробити перехід від канікул до занять максимально м’яким. Для цього почніть завчасно привчати майбутнього школяра до правильного режиму дня, залучайте його до шкільних приготувань та покупок, при можливості познайомте з новими шкільними друзями.

Пам’ятайте: красива форма та яскравий ранець – це далеко не все, що потрібно дитині в школу. Не менш важливою є ваша підтримка та любов. Успіхів!

школ

Від admin