У Верховній Раді пропонують не карати водіїв, які вчинили ДТП не з власної вини. Тобто, якщо аварію спровокував пішохід, аб це сталось через неналежну роботу дорожньої служби — вони і повинні відповідати за наслідки.
На сайті Верховної ради з’явився законопроект, у якому пропонують змінити статтю Кримінального кодексу. Автор Ігор Лапін вважає, що приклад із наїздом на пішохода лише один із багатьох, коли водію після аварії роками треба доводити свою невинуватість, адже слідчі звинувачують водія у тому, що вчасно не зреагував на зміну дорожньої ситуації.
— У цій ситуації водій автоматично підлягає до притягнення до кримінальної відповідальності. Йому треба протягом багатьох років доводити, що він, вибачте, не верблюд і усе сталося з вини інших учасників руху, — вважає депутат ВРУ Ігор Лапін.
Та сама ситуація є з неякісними дорогами, каже автор проекту. Якщо аварія з жертвами сталася через погане покриття — водій теж зможе уникнути відповідальності, якщо дотримувався всіх правил руху, зокрема швидкості.
За минулий рік в Україні було лише сім випадків, коли офіційно зареєстрували, що аварія сталася саме з вини дорожників. Пропозицію змінити закон кермувальники підтримують, мовляв, іноді уникнути аварії, навіть на невеликій швидкості складно.
Аналогічні зміни пропонують внести і до адмінкодексу – коли потерпілих в аварії немає. Поданий до парламенту проект тепер мають розглянути фахівці в комітетах, і далі за нього голосуватимуть депутати.
дтп-суд
Джерело: Доба

Від admin