В Тернополі активісти створили петицію, в якій просять вирішити проблему з неправильним обрізанням дерев. Також пропонують власні методи подолання проблеми, пише Доба.
У петиції йдеться, що вирішують проблему великих дерев, що сильно розрослися або стали аварійними, через сухі гілки, кардинально. Часто звучить термін “омолодження дерев” або “топінг” – знищення всієї маси крони.
Такого не практикують у Європі, та й більше ніде у світі в цивілізованих містах. Після такої обрізки дерево спочатку втрачає працездатність – не створює кисню, не очищує повітря, не затримує вологу, не створює тінь, перестає бути середовищем для птахів та іншої фауни,” –  пише автор петиції Анастасія Джула.
Авторка додає, що обрізання виконується людьми, які не є фахівцями, без дотримання елементарних норм, на зразок збереження не менше 50% обсягу крони і обрізки в належний час року і тільки тих порід дерев, яким це показано.
Крім того, пропонують заходи для вирішення проблеми:
— В першу чергу потрібно робити санітарну обрізку дерев фаховою, як це є в європейських містах. Розробити чіткі правила для комунальників, за якими буде здійснюватись догляд за всіма деревами в місті.
— Ввести мораторій на омолоджуючу обрізку здорових дерев, та ввести покарання за порушення, що призводять до загибелі дерев.
— Налагодити комунікацію з мешканцями з питань озеленення – інформувати про плани щодо обрізок та замін дерев.
— Створити систему збору і переробки осіннього листя, зручну та вигідну насамперед для тих, хто листя збирає.
— Створити групу з фахівців-дендрологів та з представників громадськості для розробки програми комплексного озеленення Тернополя: з аналізом існуючого стану, виявленням проблем, механізмами їх вирішення, загальної концепції озеленення.
Додамо, що петиція повинна набрати 300 голосів за 30 днів, і тоді її розглянуть в міській раді Тернополя.
1146

Від admin