Після зими є бажання виїхати на природу та наїстися досхочу шашликів. З початком весни народ завжди відкриває сезон шашлику. Асоціація постачальників торговельних мереж порахувала в якому регіоні шашлик буде найдорожчим і найдешевшим.
Беремо найпростіший рецепт для цієї смачної страви: 2кг свинини, 500гр ріпчастої цибулі, сіль і чорний мелений перець за смаком. А шашлик ми будемо їсти з духмяним житнім хлібом вагою 500гр.
Рецепт приготування шашлику наступний: м’ясо помити й порізати на шматки. Цибулю почистити та дрібно нарізати. М’ясо посолити, поперчити і перемішати з цибулею. Залишити маринуватися на 2-3 години. Дістати м’ясо з маринаду та струсити надлишки. Нанизати свинину на шампури. Підготувати вугілля. Воно не має бути занадто розпечене. Обсмажити м’ясо до готовності, час від часу перевертаючи. Нарізаємо житній хліб.
Як виявилось на початок березня 2019 року найдорожче приготувати шашлик у Закарпатській області, і обійдеться він у 267,2грн, тоді як найдешевший в Тернопільській області – 217,4грн. Різниця у вартості складає 50грн, або 23%.
ТОП – 3 найдорожчих регіонів виглядає так: Закарпатська область – 267,2грн, Харківська область – 262,2грн і Київ – 256,7грн. А перша трійка найдешевших регіонів наступна: Тернопільська область – 217,4грн, Волинська – 226,4грн, Львівська – 235,1грн.
А між лідерами та аутсайдерами розташувались: Дніпропетровська та Чернігівська області – по 235,9грн, Житомирська – 237,6грн, Рівненська – 239,7грн, Івано-Франківська – 240,2грн, Хмельницька – 240,7грн, Полтавська – 242,1грн, Вінницька – 242,2грн, Донецька – 242,9грн, Черкаська – 243,2грн, Херсонська – 244,4грн, Запорізька – 245,1грн, Чернівецька – 245,2грн, Кіровоградська – 247,4грн, Сумська – 247,7грн, Луганська – 248,1грн, Миколаївська – 248,2грн, Одеська – 251,4грн і Київська – 254,5грн.
А тепер розглянемо страву в розрізі складових: 1. Свинина – 2кг Найбільша вартість в Закарпатській області – 247,6грн Найменша на Тернопільщині – 199грн. Різниця в ціні між регіонами становить 48,6грн за 2 кілограми. 2. Цибуля – 500гр Найдорожча цибуля в Луганській і Тернопільській областях – по 10,6грн Найдешевша на Львівщині – 9,5грн. Різниця в ціні – 1,1грн за 500г. 3. Житній хліб – 500г Найдорожчий у Києві – 12,8грн за 500г Найдешевший на Тернопільщині – 7,8грн за 500г. Різниця в ціні становить 5грн на 500г.