Інститут картоплярства НААН України вивів два сорти картоплі з яскравим забарвленням: «Солоха» всередині фіолетова, «Хортиця» – рожева. Сорти створювали протягом 10 років, схрещуючи українські сорти з американськими.

«Це екологічно чистий продукт, створений методами стандартної селекції без залучення генетично модифікованих організмів», – каже завідувачка відділу біотехнологій та біотехнологічних систем Інституту картоплярства України Ірина Тимошенко.

Це дієтичні сорти з низьким вмістом крохмалю і приємним смаком.

«Ці сорти мають таку забарвлення завдяки пігменту антоціанів, який є дуже хорошим антиоксидантом. Саме ці пігменти борються проти старіння шкіри, підвищують імунітет, знижують рівень цукру в крові», – розповідає заввідділом технологій виробництва та зберігання Інституту картоплярства Софія Лященко.

Вперше таку картоплю вивели американські вчені – для космонавтів, що працюють у відкритому космосі, – щоб боротися з впливом радіації.

«Хортиця» і «Солоха» вважаються елітними сортами картоплі. Коштують в середньому 120 грн/кг. Фіолетову і рожеву картоплю купують ресторани для екзотичних страв і для дитячого харчування.

В Інституті картоплярства кажуть – в минулому році кольорові бульби були в дефіциті, продали все. На цей рік сподіваються – такого не буде, тому що посадили більше.

86b06316becb4d142e77cc1a65d0508c

Джерело: agro-business.com.ua 

Від admin