У новому ДБН “Інклюзивність будівель і споруд” введено обов’язкове влаштування безбар’єрного доступу ззовні та всередині кінотеатрів, музеїв, концертних залів, театрів, філармоній, опер та інших закладів культури при їх будівництві або реконструкції. Він вступив в дію з 1 квітня цього року.

 

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе на своїй сторінці у Facebook.

 

“У новому ДБН “Інклюзивність будівель і споруд” прописані обов’язкові чіткі вимоги щодо влаштування доступного простору в приміщеннях кінотеатрів, музеїв, концертних залів та інших закладів культури. Щоб не було такого, що людина з інвалідністю або інша маломобільна особа не має можливості сходити в кінотеатр, відвідати виставу, концерт або музей через недоступність цих закладів. Тепер цього не буде!” – написав він.

 

Парцхаладзе навів приклад Театру на Подолі у Києві, який є повністю доступним для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, а також розповів, що у столиці вже заплановано облаштувати перший інклюзивний театр для людей з інвалідністю. “Новий ДБН тільки вступив в дію, а в Україні відповідно до нього вже починають реалізовувати перші сучасні проекти. У новому інклюзивному кінотеатрі в Києві планують облаштувати спеціальні сидіння, особливу навігацію, універсальні санвузли із сповивальними столиками та окрему ресурсну кімнату. Це круто і так має бути в усіх нових і реконструйованих закладах культури. Тепер це обов’язково”, – наголосив заступник міністра.

 

Згідно з новим ДБН, місця для осіб з інвалідністю у зальних приміщеннях потрібно розташовувати в доступній для них зоні залу, що забезпечить повноцінне сприйняття події.

 

Для людей з порушеннями опорно-рухового апарату повинні бути забезпечені:

·         безперешкодний доступ до будівлі та приміщень за допомогою пандусів, підйомників чи ліфтів;

·         ширина дверей не менше 0,9 м;

·         спеціальні облаштовані туалетні кімнати;

·         частина місць у залах, які можуть трансформуватися відповідно до їх потреб;

·         у залах з кількістю місць понад 800 – підвищені вимоги до безпеки та евакуації – близькість до евакуаційних виходів.

 

Для людей з порушеннями слуху:

·         сидячі місця на відстані не більше 10 м від джерела звуку;

·         не менше 4% крісел з вмонтованими системами індивідуального прослуховування в аудиторіях та залах з фіксованими сидіннями на 50 осіб та більше;

·         допускається застосовувати індивідуальні слухові безпроводові пристрої або спеціальні персональні приклади посилення звуку;

·         місця в зоні гарної видимості сцени.

 

Для людей з порушеннями зору:

·         необхідна тактильна та візуальна інформація;

·         у приміщеннях з особливими вимогами до художнього вирішення інтер’єрів допускається використовувати інші компенсуючі заходи, наприклад, аудіопокажчики.

 

Нагадаємо, що 2 грудня 2017 року Президент України прийняв Указ, яким зобов’язав українські національні заклади стати доступними для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп у термін до 31 грудня 2020 року. Це стосується всіх національних закладів у галузі освіти, науки, культури, охорони здоров’я та інших сферах діяльності. Текст Указу доступний за посиланням: http://www.president.gov.ua/documents/4012017-23178.

 

Довідково:

Новий ДБН розроблений ПАТ “КиївЗНДІЕП” на заміну діючого ДБН В.2.2-17:2006 “Будинки і споруди. Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення”. Він адаптований до європейських норм та містить наглядні приклади того, як це має виконуватися на практиці.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

1 (7)

Від admin