Кол-центр СІМКА запрацював у Тернополі. Це соціальне підприємство, яке  працевлаштовує людей з інвалідністю. Команда  має досвід роботи в галузі організації опитувань, банк людей з вадами здоровя, які хочуть і можуть працювати, часткове забезпечення технікою.

Потрібно: розробити комп’ютерну програму для роботи кол-центру,  докупити комп’ютери, навушники, мікрофони, навчити фахівців, забезпечити юридичний супровід. Соціальна компанія планує залучати таких клієнтів, як бізнес, політичні лідери, соціальні інститути і пропонувати їм масштабні телефонні дослідження політичної, маркетингової та соціальної думки на різних рівнях.

Все почалося з участі в «Гаражі ідей». Це базовий формат навчальних заходів проекту «Соціальне підприємництво: досягнення соціальних змін за ініціативою «знизу» за фінансової підтримки Європейського Союзу.  І от там, де  навчали  вирішувати соціальні проблеми бізнес-методами, команда   на чолі з тернополянкою Іванкою Хоміцькою озвучила  ідею створення СІМКИ. А гасло заходу ділове – прийди з проблемою – вийди зі стартапом.

– Це слово  з англійської найточніше перекладається як «зерно, насіння». Якщо насіння кинути у сприятливий ґрунт, то воно самостійно, власною силою проросте і розмножиться, – розповідає  пані Іванка. – Для цього йому не потрібне зовнішнє управління: воно розвивається під керування внутрішнього «програмного забезпечення» – душі, психіки, почуттів.

У нас виболений початок компанії. Я мама  Тараса Хоміцького, інваліда першої групи, який з 5 років пересувається на інвалідному візку після важкої недуги. Всі ці роки ми намагалися  пристосуватися до нашого суспільства. Спочатку шкільну програму вивчав – у навчально-реабілітаційному центрі,  потім  закінчив училище, здобув професію програміста, зараз закінчує ТНЕУ. Шукає себе в житті.

Ми з чоловіком соціологи, займаємося соціологічними дослідженнями майже 20 років. Часто до опитувань долучала Тараса, як і до операцій на комп’ютері, роботи в інтернеті. Оскільки ми буваємо в санаторіях, багато спілкуємося з сім’ями інвалідів, то знаємо, що працевлаштування – це загальноукраїнська проблема, держава не має вирішення цього питання. Хоч є позитивний  досвід у країнах ЄС. Там налічується близько 2 мільйонів соціальних підприємств, на яких працює 11 мільйонів людей. Кожне четверте підприємство, яке реєструється нині в Європі – соціальне.

В Україні за статистикою за минулий рік з поміж 2 млн. інвалідів – працевлаштловано 11 тисяч. У нашій області  з понад 65 тисяч   людей з особливими потребами, – працює 312 осіб. Якщо якесь підприємство і візьме, то щоб виконати квоту, взяти трудову книжку, а люди хочуть жити в соціумі, приносити користь суспільству, зрештою, заробляти на себе. Постійно відчувається брак спілкування. Добре, що для самовдосконалення є комп’ютер, програми для практичних навиків роботи.

Ми вирішили, що соціальне підприємство СІМКА  об’єднає таких людей, працевлаштує.  Ми зосередили всі зусилля на створенні невеликої організації, яка, після досягнення стану життєспроможного зерна, почне  самостійно розмножуватися і виробляти той самий масовий продукт. Для створення цього  не потрібно багато матеріальних чи фінансових ресурсів, зате потрібно багато любові, творчості, інтелектуальних зусиль, часу і терпіння. Ми цим і взяли. Нас після «Гаража ідей»  серед  найпотужніших  авторів задумів соціального бізнесу запросили до Львова на дводенний хакатон, щоб розвинути ідеї у бізнес-моделі,  створити  бізнес-завдання, структурувати його і запалити інших своєю справою.

Хакатон – цікаве слово, що складається з двох англійських: хакер і марафон. Це такий захід,  під час якого різні спеціалісти в галузі розробки програмного забезпечення інтенсивно і згуртовано разом працюють над розв’язанням якоїсь проблеми. У Львові цей захід був призначений  для  соціальних цілей. Ми там  взяли перше місце за ідею такого виду соціальної підтримки людей  з вадами здоров’я. Зараз  вагому роль відіграє залучення інвестицій на її розвиток. Тому ми з Тарасом  навчаємося  в Акселераторі в Києві. Там експерти, тренери, ментори  надають вагому підтримку стартап-командам знаннями, досвідом, інвестиціями для їх  скорішого втілення у життя. Дуже чудове навчання, дохідлива форма подачі необхідного матеріалу. Тарас мій ожив, загорівся. Нас переконують, що найголовнішим критерієм відбору проектів на інвестування є людський фактор. Тобто професійні можливості та якості характеру лідера команди.

 

Лідер і керівник новоствореної компанії соцального підприємства  СІМКА Тарас Хоміцький. Його робочий день розпочинається  з перевірки електронної пошти, бо саме туди клієнти надсилають  замовлення. Потім в режимі он-лайн конференції  Тарас спілкується зі своїми працівниками, їх понад десять, обговорюють робочі моменти і планують  день. Щодня Тарас за комп’ютером працює понад 5 годин. Зараз мають замовлення – політичне дослідження. Потрібно дзвонити людям і ставити запитання анкети про ставлення до політиків і бажання за них голосувати. В основному респонденти толерантні, стримані.

– Знаючи наскільки наше суспільство політизоване, завжди очікую агресії, – говорть Тарас. – Але буває по-всякому. Робота подобається. СІМКА- це шанс працевлаштуватися, це робота в команді, яка не залишає людину наодинці зі своїми проблемами. А ще можливість вчитися, вдосконалювати себе. Ми в Києві навчаємося в Акселераторі на освітньому курсі  “Старт та захист бізнесу”. Акселератор об’єднує не тільки експертів, тренерів,  для отримання підтримки у розвитку початкової ідеї, а й  інвесторів. Крім того, Акселератор, за власні кошти  надає  інвестиції та перевіряє ефективність роботи бізнес-моделі стартапу, рекомендує проект  до інвестування і, таким чином, гарантує успіх ідеї.

Мама Тараса додає, що світ змінюється на краще. У викладачах вона бачить людей нового покоління, які хочуть зробити життя в Україні кращим.

– Ми їздимо з сином  до Києва, – розповідає  пані Хоміцька. – Всюди нам допомагають: чи з поїзда виїхати, чи перебратися через залізницю, в метро, на поверхах проблем нема, бо всюди доброзичливі люди. Шкода, що інваліди в нас без сторонньої допомоги ніяк не можуть обходитися.

Оксана Скочеляс  із Застав’я Тернопільського району – співробітник СІМКИ, уже чотири роки  працює в мережах інтернету. Будучи інвалідом з дитинства, закінчивши школу, освоїла комп’ютер на рівні користувача. А потім навчилася і сама заробляти, працюючи  менеджером по роботі з клієнтами, оператором вхідної та вихідної гарячої лінії. З  пані Оксаною ми зв’язалися  через інтернет з офісу СІМКИ. Вона розповіла, що  спочатку було дуже  важко, сумнівалася чи зможе. Але тепер жінка впевнена, що нічого неможливого для неї немає. Створення СІМКИ вітає, бо це штаб, який  розширює спілкування, відкриває перспективи пошуку роботи. Адже особливість  надання послуг в інтернеті в тому, що вони короткотермінові.

– Проект триває місяць-півтора, – каже застав’янка. – Є вже 2-3 проекти, над якими ми будемо працювати в найближчі 3-4 місяці.

І тепер, коли є мережа в наданні послуг, вона вже працює в більшості, як тренер, оператор. У селі спочатку казали, що вона сидить перед комп’ютером і розмовляє, навіть домашні не дуже вірили, що можна таким чином заробляти гроші. А тепер з повагою кажуть: «Не турбуйте зайвий раз Оксану, вона зайнята, працює».

– Робота для мене – це досягнення мрії, задоволення, спілкування, це і кар’єрний ріст. Я впевнена, що можу багато чого  досягнути, – переконливо каже жінка.

– Отож  чи в селі оператор надає послуги клієнтам через інтернет, чи на хуторі, чи в місті – значення не має? – перепитую Оксану.

– Ні. Головне, робити це якісно. Потрібен ноутбук чи комп’ютер, постійний інтернет, приміщення,  величезне бажання  і ціль, до якої ти йдеш. СІМКА може  круто змінити   статистику працевлаштування людей з особливими потребами не тільки в Тернопільській області, а й в Україні.

Керівник агенції регіонального розвитку в Тернопільській області Володимир Василевський,  відразу приєднався до ідеї  створення робочих місць для тих, хто через вади здоров’я почуває себе не комфортно у  суспільстві.Бо хто-хто, а він знає у цьому толк: був бізнес-аналітиком, інвестиційним та фінансовим радником ряду компаній, ментором Тернопільської бізнес-школи, має практичний досвід в галузі проектного менеджменту, значний досвід управлінської діяльності.Його допомога була конче потрібною для стартапу цього соціального проекту.

– Я співавтор ідеї і горджуся тим, що прийшов час попрацювати в такому ракурсі. – говорить пан Василевський. – Я можу свої знання  експерта менеджменту, в стратегічному плануванні, маркетингу  передати  і відразу їх реалізувати в прикладних рішеннях, тобто перевести з теорії в практику на СІМЦІ. Я, як ментор, передавши знання , пропоную Тарасу, як співпартнеру, співінструктору,  передавати іншим колегам,  втілювати в наступні проекти. Це, так званий, вірусний маркетинг.

Із СІМКОЮ відкрилися  нові можливості не лише для Тернополя та області, а багато людей і з України приєднується в пошуках роботи. Зрештою, це проект значно ширшого масштабу, він є прикладом і мотиватором для інших ставати на цю стежку. Послуги в Сімці – це висока якість бізнес-процесів над якими ми уже працюємо. Я радий, що можу долучитися до цієї справи. Бо кожна працевлаштована людина з особливими потребами, це для суспільства великий плюс,  ми маємо борг перед такими людьми. В перспективі – масштабування  цього  процесу  і виведення на рівень  франшизи, тобто впізнаваності марки, швидкої розкрутки бізнесу.

СІМКА – це абривіатура від слів – соціологію і маркетинг кожному. Багато людей це слово асоціюють з сім-картою, тобто, швидким  просуванням інформації. Дехто говорить, що це щаслива цифра. Як кому подобається, так можна і трактувати, головне, щоб СІМКА  працювала, мала замовлення. А високу якість роботи гарантує марка, бренд підприємства, створеного душею і любов’ю.

Людмила ОCТРОВСЬКА

Джерело: Про Те

Від admin