Місцевий селянин під час перебування на заробітках в Польщі придбав “Opel Astra” і був вписаний у технічний паспорт як співвласник транспортного засобу разом із поляком. Машину перегнав додому. Коли вдруге збирався закордон, вирішив її продати. Знайшов покупця, але реалізувати не встиг, позаяк знову поїхав на заробітки. Тому доручив цю справу дружині.

Покупець поводив себе досить впевнено, заговорював зуби, нібито автомобіль вкрай потрібен його батькові, який займається сільським господарством.

Зійшлися на сумі 1700 доларів. Сусіди, які були присутніми при продажу машини, звернули увагу, що банкноти старого зразка, але на вигляд – як нові. Покупець переконав, що валюту поміняв у банку і жодних сумнівів у її справжності виникати не може.

Тільки згодом жінка з’ясувала, що з нею розрахувалися фальшивками і звернулася за допомогою до поліції. Проти зловмисника відкрили кримінальне провадження, але не за зберігання чи використання підроблених грошей (згідно висновку експерта долари таки виявилися фальшивими), а за шахрайство. За такий злочин передбачено менше покарання.

У судовому засіданні обвинувачений взагалі не визнав свою вину в інкримінованому йому злочині та відмовився давати свідчення згідно статті 63 Конституції України. Його адвокат наполягав, що органами досудового розслідування не здобуто і не надано належних доказів.

Та все ж вину пройдисвіта було доведено свідченнями потерпілої, сусідів та іншими доказами, які не викликали в суді жодних сумнівів у достовірності. Його було визнано винним у скоєнні злочину, передбаченого частиною 1 статті 190 Кримінального кодексу (шахрайство). Покарання суд призначив мізерне: зловмисника оштрафували на 850 гривень. Крім того, на користь потерпілої стягнуто 44 тисячі 526 гривень матеріальної та п’ять тисяч гривень моральної шкоди.

a2765a6fc8a85dd9b528c879acd977d3

Джерело: Експрес

Від admin