Цьогоріч усе якось раптово сталося… От була собі осінь – тепла, спокійна, виважена, з жовтим листям на деревах, яке трималося довго і святково, аж тут на тобі – посеред листопаду і зима. Причому, відразу зі снігом, пронизливим вогким вітром, кашею бруду під ногами, а далі і взагалі – з морозами, холодом і якоюсь невлаштованістю. А ще новини по телевізору такі невтішні, і інтернет повний протирічних, категоричних, панічних і фатальних повідомлень. І так якось невловимо швидко, непомітно блискавично, негайно раптово ми опинилися із листопада в грудні. Вітаємо взимку!

zyma-ternopil-2018-1

Грудень – дванадцятий місяць року в григоріанському календарі, перший місяць зими; він має 31 день. Як стверджує у книжці «Місяцелік» дослідник Василь Скуратівський, у давні часи початок зимового літочислення іменувався «студнем». В Іпатіївському літописі (1118 р.) цей місяць називають «грудень» – від слова груддя або грудки. Після осінніх дощів розбиті возами ґрунтівки замерзали. Їздити такими дорогами було важко – заважали замерзлі грудки. Також грудки утворювалися на замерзлих зораних полях. Але якщо заглянути в саме слово, то можна побачити, що воно складається з двох частин «гру-день». Тобто «гру» – грудки, замерзлі частинки, і «день» – день. Отже, виходить – замерзлі короткі (частини) дні.

У народі цей місяць ще називали: лютень, стужайло, мостовик, трусим. Поляки та білоруси кличуть його «грудзень», сербохорвати – «грудан», словаки – «груден». На Закарпатті місяць іменували «мочавець» (вологий, мокрий) та «андріїв» (від свята Андрія Первозванного – 13 грудня). В європейських мовах збереглася давньоримська назва місяця – «децембер» (десятий місяць року).

У грудні мало сонячних днів. Здебільшого стоїть непривітна, похмура та холодна погода. Тому й звуть цей місяць інколи: хмурень, студень, ворота зими. До речі, за найкоротші дні, переважання хмарної туманної погоди грудень й справді вважають найпохмурішим місяцем року.

Хоча і не вельми привітна погода в грудні, однак місяць цей багатий на свята, причому, не тільки офіційні, а й давні, народні.

4 грудня — Введення (Введення у храм Пресвятої Богородиці) або Третя Пречиста. Це одне з найшанованіших у народі річних свят. За церковною легендою, у цей день Іоаким і Анна ввели свою трирічну доньку Марію до Єрусалимського храму і передали її під опіку святителю Захарії, з тим, щоб вона все своє життя присвятила служінню Всевишньому. Так вони віддячили Богу за те, що послав їм дитину в похилому віці.

А в народі це свято ще називали «Введення», вважаючи, що начебто Бог відпускає праведні душі на землю подивитись на своє тіло. Тому заборонялося у цей день працювати. На Введення люди чекали, хто перший завітає до оселі. Якщо заходив чоловік, та ще й молодий, багатий і здоровий, йому були раді, бо віднині в родині всі будуть живі, здорові й щасливі впродовж усього наступного року. А коли першою заходила жінка, та ще не дай, Бог, немічна й бідна — добра не жди. Ось тому жінки намагалися на Введення ні до кого не заходити.

7 грудня — Великомучениці Катерини. З цього дня починаються ворожіння. Перед Катериною парубки й молоді неодружені чоловіки постували, щоб гарну жінку Бог послав. А на Катерини дівчата потай крали в чужому садку кілька гілочок вишень і ставили їх у воду — якщо вони до Різдва розквітнуть, то цього ж року дівка вийде заміж і буде щасливою. На Катерини вже приходила справжня зима з морозами і снігом, тому й говорили: прийшла Катерина — ховайся під перину.

12 грудня — Парамона. Цей день ще називали Передандрія, тобто, перед днем Святого Андрія. Коріння цього свята сягають у далекі дохристиянські часи, коли ще в наших пращурів були свої, а не завезені з далеких країв звичаї й обряди, вірування й божества.

13 грудня — Святого апостола Андрія Первозванного. У цей день жінки намагалися не пекти хліба, не шити й не прясти, а молоді дівчата забавлялись всілякими ворожіннями. Мабуть, тому й говорили: «На Андрія — дівкам надія». У цей день молодь збиралася на вечорниці. Парубки шукали собі пари, бо вважалося, що якщо наречену обрати на Андрія, то такий вибір буде найбільш вдалим.

14 грудня — Святого пророка Наума. За старим стилем це було 1 грудня, і саме в цей день у давні часи починався навчальний рік. За народним повір’ям, Святий Наум — покровитель розуму і знань, тому люди вірили, що коли навчання розпочати саме у цей день, то дитина добре навчатиметься і набереться розуму.

17 грудня — Великомучениці Варвари. Це жіноче свято. Жінки й дівчата раненько вставали і готували вареники з маком і сиром. Казали: «Хто заспить на Варвару, той цілий рік буде сонливий», або ще «Варвари ночі увірвали, а дня доточили».

18 грудня — Преподобного Сави Освященного.

19 грудня — Святого Миколая Чудотворця. Зимового Миколая, на відміну від весняного, обов’язково відмічали. Його з давніх часів вважали захисником бідних і знедолених, а особливо діток. Під цю пору зима вже остаточно утверджується в своїх правах, тому й говорили: «До першого Миколи не буває холодно ніколи, а до другого Миколи не буває тепло ніколи».

22 грудня — Ганни (Зачаття Святої Анни). На цей день припадає зимове сонцестояння, після чого воно повертає вже на літо. З Ганниного дня починали вже готуватися до Різдва — вибілювали й чепурили хати, наводили порядок у господарстві. Літні люди завбачували погоду: «Яка Ганна до полудня, така зима до кінця грудня. Яка Ганна до ніченьки, така зима до весноньки». А ще в народі говорили: сніг у грудні глибокий — урожай буде високий.

Чимало в грудні офіційних та професійних свят.

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом, День невролога, День працівників прокуратури України;

3 грудня – Міжнародний День інвалідів;

4 грудня – День інформатики, День замовлень подарунків Діду Морозу;

5 грудня – День працівників статистики в Україні, Міжнародний день добровольців в ім’я економічного і соціального розвитку (Всесвітній день волонтерів);

6 грудня – День Збройних Сил України;

7 грудня – День місцевого самоврядування в Україні, Міжнародний день цивільної авіації;

9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією;

10 грудня – Всесвітній день футболу, День Нобеля, День прав людини;

11 грудня – Всесвітній день дитячого телебачення і радіомовлення, Всесвітній день хворого на бронхіальну астму, Міжнародний День Гір;

12 грудня – День сухопутних військ України;

14 грудня – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС;

15 грудня – День працівників суду України, Міжнародний день чаю;

16 грудня – День енергетика,

18 грудня – Міжнародний день мігранта;

19 грудня – День адвокатури України, Міжнародний день допомоги бідним;

20 грудня – День міліції, Міжнародний день солідарності людей;

21 грудня – День народження кроссворду, Ханука;

22 грудня –День працівників дипломатичної служби України;

23 грудня – Всесвітній день сноуборду;

24 грудня – День працівників архівних установ України;

25 грудня – Католицьке Різдво;

26 грудня – День подарунків;

31 грудня – Новий рік!

За матеріалами Інтернет-видань, фото Миколи Бармака

Від admin