9 грудня о 13.00 відбудеться відкриття виставки “Образи Червоногорода”.  Виставка створена за результатами історико-культурного дослідження зниклого міста Червоногород. Вона діє в освітньо-культурному просторі “Ґалатиґа” за адресою: вул. Шевченка 13, с. Нирків, Заліщицький район, Тернопільська область.

У відкритті виставки візьмуть участь її автори, а також старожили села Нирків, які поділилися своїми спогадами про зникле місто Червоногород. Організатором дослідження історико-культурної спадщини Червоногород є культурно-освітній простір “Ґалатиґа”.

Виставка показує історичну й культурну спадщину Червоногорода з різних ракурсів. Сьогодні від колишнього містечка лишилися всього кілька зруйнованих споруд та назва “урочище Червоне”. Але в пам’яті мешканців Ниркова ще існує інший Червоногород, в якому жили люди, куди ходили до костелу чи до млина. Саме тому велика частина цієї виставки – це спогади жителів Ниркова.

В експозиції поєднано історичні дати й факти історії Червоногорода з оповідями про життя пересічних людей. Вона говорить одночасно про велику історію держав і воєн та малу історію людей, які є першими жертвами катаклізмів історії. Ця виставка також про те, яким різноманітним було минуле цього регіону. Поряд жили різні народи та віряни різних конфесій.

Окремий тематичний блок присвячений вимушеній міграції до Ниркова і з Червоногорода: художниця Оксана Федько створила дві візуальні історії про переселення на основі розповідей двох мешканок села Нирків. У виставці також використані фото з родинних архівів мешканців Ниркова.

Також у рамках проекту на території урочища Червоне, де розташовані руїни Червоногородського палацу, було встановлено інформаційні стенди. На них туристи зможуть прочитати про замок-палац Понінських-Любомирських, млин, Костел Вознесіння Пресвятої Діви Марії, Монастир сестер-милосердниць та усипальниця Понінських, червоногородський цвинтар. Текст на інфостендах надруковано українською та англійською мовами.

b8d935ff7544a465bd2f4be66a743bc0

Від admin