Відчувши перші коливання будівлі, ні в якому разі не можна піддаватися паніці. Будьте морально готові. Звук розбитого скла, тріскання стін, пожежна сирена, вихід електрики з ладу — фактори, що впливають на психіку.

Людям, що знаходяться на нижніх поверхах будинку, рекомендується швидко вибігти на вулицю. При можливості варто захопити з собою документи, гроші і заздалегідь підготовлений продуктовий набір. При виході з будівлі необхідно остерігатися обірваних проводів, падаючих предметів та інших джерел небезпеки. Опинившись на вулиці, слід максимально віддалитися від будівлі і розташуватися на відкритому майданчику.

Тим, хто перебуває на верхніх поверхах, не варто робити спроби для виходу з приміщення. Адже спускатися на ліфті в таких умовах просто неприпустимо, а сходами може бути небезпечно.Не стрибайте з вікна! Ви можете отримати пошкодження, тоді як будівля буде в повному порядку.

Проте діяти завжди потрібно по ситуації. Так, якщо ви знаходитесь в неукріпленої цегляній будівлі, то правильніше буде правильніше вибігти з неї. При цьому дотримуючись правил безпеки та ухиляючись від падаючих предметів.

Необхідно зайняти найбільш безпечні місця, до розряду яких відносяться дверні отвори капітальних стін, опорні колони, кути кімнат і ванна. При цьому треба триматися подалі від вікон, балконів, люстр і громіздких меблів. Також при наявності в квартирі добротних столів і ліжок можна сховатися під ними. Подібні міцні конструкції цілком здатні захистити людину від падаючих цеглин і осколків.

125 (1)

Інфоргафіка — з slideshare.net

У транспортному засобі

Якщо землетрус застав вас у дорозі, а навколо розташовані багатоповерхові будівлі, необхідно відразу покинути автомобіль. В умовах перебування транспортного засобу на відкритій місцевості краще залишитися всередині, попередньо розчинивши двері. Відчувши перші підземні коливання, водії автобусів і тролейбусів мають одразу ж зупинитися і відчинити двері для пасажирів. Також слід проконтролювати дотримання порядку в процесі виходу людей з транспорту.

Пасажирам, що лишилися всередині автобуса, слід зберігати спокій. Адже стан паніки спонукає людей до скоєння хаотичних дій, які тягнуть за собою тисняву і підвищують ризик виникнення травм. Дорослі пасажири повинні допомогти дітям і старим покинути транспортний засіб і відвести їх на відкритий майданчик.

У громадському місці

В даному випадку найбільшою небезпекою для життя і здоров’я є велике скупчення людей. Якщо народ піддасться паніці, його поведінка може виявитися вкрай непередбачуваною. Перебуваючи в будь-якому громадському місці, будь то лікарня або жвава вулиця, необхідно постаратися вибратися з натовпу. Робити це потрібно вкрай обережно, адже випадкове падіння загрожує переломами і більш тяжкими наслідками у результаті хаотичного пересування великої кількості людей.

Якщо в натовпі знайдеться людина, що закликає заручників стихії до спокою і раціональної поведінки, слід прислухатися до її порад. Найімовірніше, вона знайома з алгоритмом дій у подібній ситуації і здатна надати допомогу навколишнім.

Як поводитися після завершення підземних поштовхів

Насамперед, необхідно надати першу допомогу постраждалим і по можливості витягти людей з-під уламків. Якщо землетрус стався вночі, не варто відразу хапатися за сірники і запальнички з метою забезпечення джерела освітлення. Куди кращим рішенням стане пошук ліхтарика на батарейках. Якщо такого під рукою не виявилося, то перш ніж чиркати сірником, слід переконатися у відсутності запаху газу, бензину та інших вибухонебезпечних речовин. В іншому випадку може статися загоряння, яке потягне за собою чергові жертви.

Упевнившись у відсутності витоку газу, потрібно перекрити його, а разом з ним воду і електрику. Якщо є невеликі осередки займання, варто спробувати усунути їх своїми силами.

Необхідно допомогти постраждалим, старим і дітям вибратися з охопленого пожежею будівлі, після чого відвести їх у безпечне місце. Ні в якому разі не можна доторкатися до оголених дротів і дотичних з ними мокрих чи металевих предметів.

Якщо поблизу є непошкоджений телефон, слід спробувати зв’язатися з екстреними службами. Не варто користуватися пристроєм без гострої необхідності, адже завантажена лінія може послужити причиною ненадання своєчасної допомоги нужденним у ній людям. Опинившись у безпечному місці, потрібно підкорятися вказівкам місцевої влади та оперативного штабу.

0c4a465654fbf0415bce7d9afa79d0e7