На Тернопільщині за 8 місяців зареєстрували 7 спалахів сальмонельозу, а також одне групове захворювання (сімейне вогнище). Інфекцію підхопили 68 людей, з яких 44 – діти. Спалахи фіксували у побуті – 4, в організованих колективах – 2 та 1 – у закладі громадського харчування. Про це повідомляють фахівці Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України.
«Домінуючим збудником, що був виділений від хворих, контактних осіб та з об’єктів зовнішнього середовища під час спалахів – є Salmonella enteritidis, і лише в одному – Salmonella typhіmurium. За результатами перевірок, можна зробити висновок, що ймовірне джерело інфекції – хворі свійські птиці, сировину яких використовували під час приготування страв, а це курячі або качині яйця та куряче м’ясо. Факторами передачі інфекції були харчові продукти, готові страви та сировина», – повідомляють у Тернопільському обласному лабораторному центрі МОЗ України.
Лікарі застерігають жителів Тернопільщини, щоб купуючи яйця та м’ясні й молочні продукти, уважно перевіряли їх якість, термін придатності та походження продукції.