Асоціація рибалок України б’є на сполох: Протягом багатьох років нераціональне ведення рибного промислу, тотальне браконьєрство, процвітаюча корупція в природоохоронних структурах та незадовільна екологічна ситуація на водоймах привели до різкого зниження чисельності риб’ячих зграй.

Сьогодні ні для кого не є секретом, що масштаби незаконного вилову наблизилися до легального промислового вилову. За неофіційними даними тіньової рибний ринок оцінюється приблизно в 6-8 млрд. грн. Фактично у всіх на очах браконьєрство зросло до небувалих розмірів, і знищує все живе в наших річках. Якщо в 1991 році природоохоронні та правоохоронні органи затримали 19 000 рибних браконьєрів, то в 2017 році затримали 124 000порушників. Корупція в структурах покликаних охороняти природу, зробила їх посібниками браконьєрів. І тепер вони спільно її знищують. Річки перетягнуті сітками … Все це призвело до того, що вітчизняні водойми знаходяться в критичному стані. Тотальне розграбування рибного ресурсу торкнулося не тільки річок, але і морів. Риб’ячі зграї катастрофічно порідшали. І якщо сьогодні не припинити бездумне, а часом і злочинне ставлення до наших рибних ресурсів, то недалекий той день, коли наші річки і моря перетворяться на мертві безрибні водойми … Цього не можна допустити! – закликають в Асоціації рибалок України.

В Держрибагентстві підведені підсумки рибоохоронної діяльності за вісім місяців 2018 року (з січня по серпень). Рибоохороними патрулями було проведено 17 183 рейду. В результаті виявлено 29 057 порушень. З них 31,8% (9 234) є грубими.

В процесі рибоохоронної діяльності було вилучено 86 тонн біоресурсів і 35 267 одиниць заборонених знарядь лову. Затримано 653 транспортні засоби. За цей період складено і направлено до судів 11 600 справ для притягнення порушників до адміністративної відповідальності. Ще 271 справ направлено для відкриття кримінальних проваджень. Сума збитку, нанесеного рибному господарству склала 18 700 000 грн.

Уряд схвалив законопроект про посилення відповідальності за порушення правил рибальства. Відповідне рішення про схвалення проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення правил рибальства та ведення робіт на землях водного фонду» було прийнято на засіданні уряду 12 вересня.

– Розміри штрафів вже не відповідають економічній ситуації в країні і не спонукають порушників до припинення незаконної діяльності – відзначили в Держрибагентстві.

Так, законопроектом пропонується внести зміни в ст. 249 Кримінального кодексу України, статей 85, 86-1, 87, 91-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, ст. 39 ЗУ «Про тваринний світ» та ст. 22 ЗУ «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів». Ці зміни дозволять посилити покарання за порушення громадянами і посадовими особами правил рибальства

Відповідно до Регламенту Кабінету Міністрів України проект документа буде переданий до Верховної Ради України.

– Як показала багаторічна практика боротьби з браконьєрством, штрафи не знижують число фактів вбивства природи – кажуть в Асоціації рибалок України – Сьогодні вітчизняні водойми знаходяться в критичному стані. Чисельність риби зменшилася в рази. Поки пишеться Законопроект, поки він приймається, збільшені штрафи перетворюються в мізер – їх з’їдає інфляція … Щоб врятувати наші водойми від остаточного розорення потрібно карати браконьєрів кримінально. А матеріальною повинна бути тільки компенсація за завдані ними збитки природі.

Все більше видів риби, як «зникаючий вид» потрапляє до Червоної Книги України. У 2009 році до останнього видання було включено близько 70 видів аборигенної вітчизняної риби. Складається таке враження, що ми пережили якусь глобальну екологічну катастрофу, так як ці самі види риби абсолютно спокійно почуваються в дикій природі у наших закордонних сусідів.

– Основна причина скорочення видів риби – це нераціональне ведення рибного господарства і неналежна охорона водних живих ресурсів. Так само значної шкоди завдає браконьєрство, яке за останні роки досягло загрозливих масштабів і набуло ознак організованої злочинності – вважають в Асоціації рибалок України.

За висновками науковців, якщо терміново не припинити споживацьке ставлення до природи, то до 2050 року в українських водоймах може зникнути риба.

Kak_viglyadit_riba_plotva

Від admin